keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #8: Päiväkoti

Kovemmat kädet -albumin (2005) biisi Päiväkoti (san. Paula) julkaistiin sinkkuna helmikuussa 2005.

Päiväkoti-single 9.5.2005

Haikea erobiisi. Laulun kertoja on vajonnut lohduttomaan tilaan. Kun suhde on ohi, toivo on kadonnut. Tekstistä saa sen kuvan, että nainen on se suhteen osapuoli, joka on mokannut. Onko kyse sitten pettämisestä, puolisolta salaa tehdystä abortista vai jostain muusta, se jää kuulijan arvailtavaksi. Tekstissä käytetyt sanavalinnat ja yksioikoinen tulkinta vahvistavat sitä, että masenuksessa ollaan aika syvällä eikä juuri mikään saa hymyilemään. Kertoja harmittelee, kun ei tiedä, mihin exä on lähtenyt, mutta ennen lähtöään tämä on kuitenkin pakannut naisen tavarat ja vinkiksi ympyröinyt lehdestä valmiiksi uuden asunnon ilmoituksen. Tervemenoa vaan.

Tästä tulee vahvasti syksyiset fiilikset, kun on aurinko vielä paistaa raikkaassa syyspäivässä, värikkäät vaahteranlehdet lepäilevät kirjavina maassa, ilmassa tuoksuu kostea maa ja muutaman kuukauden päästä saapuva talvi, ja lapset kirmailevat tarhan pihalla. Kaiken pitäisi olla hyvin, kun ilmakin on kohdillaan, eikä pitäisi itkettää, mutta kuitenkin masentaa, ahdistaa ja olo on alakuloinen. Kun laulun kertoja tarkastelee lapsia ikkunastaan ja myöhemmin kävelee raittiissa syysilmassa, niin tulee mielikuva, että kyyneleitä pidättäessään hän mielessään raivoisasti huutaa: "Naurakaa!" ja sitten, kun kuulee (lasten) naurua, saa se hänet vielä surullisemmaksi. Biisin loppupuolella hän toteaa olevansa eksyksissä, itsensä ja elämänsä kanssa. Miksi silloin itkisikään, kun ilmatkin näyttävät edelleen parhaita puoliaan?

Tässä on (jälleen) kaikki aineet täydelliseen biisiin: taustalla soivat soinnut soljuvat eteenpäin kuin pian talviteloille asettuva joki, Paulan ja Miran laulu soi kirkkaasti kuin syysaamuna ensimmäisenä herännyt aurinko ja sanat maalaavat tarkan kuvan henkilön tunteista ja hetkestä, jota eletään. 

"Olet siis pakannut tavarani jo
lehdestä ympyröity uusi asunto
Kilpikonnat jäävät sulle, sinunhan ne on
Muistaisit puhdistaa terraarion"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.