perjantai 17. heinäkuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #7: Lautturi

Veden varaan -albumilta (2009) julkaistu single Lautturi (san. Paula) kertoo ajatuksia siitä, kun Paula pohti isänsä kuolemaa. Siitä, miten nuori ihminen yritti ymmärtää, mitä on, kun isä kuolee eikä palaa enää kotiin. Lautturi lienee yksi PMMP:n tunnetuimpia (ja suosituimpia?) kappaleita. Lautturissa on korvaystävällinen, veden lailla väreilevä melodia, helposti samaistuttavat sanat ja kaunista laulantaa, joten varsin radioystävällinen biisi.

Tähän biisiin minulla on ollut viha-rakkaus -suhde. Aluksi pidin tästä, mutta kun "kaikki" yhtäkkiä tykkäsivät myös, niin hautasin biisin aika kauaksikin aikaa soittolistoilta. Sitten eräissä illanistujaisissa laulaessamme tätä Sing Starissa, palasin takaisin siihen kauniiseen maailmaan, jossa olin ensimmäisen kerran biisin kuultuani ollut. Myös ulkomaalainen suomea taitamaton ystäväni diggailee tästä biisistä kovasti.

Vaikka biisin sanoma on selkeä, yhteneväinen kokonaisuus, on Lautturi ollut aina sellainen, josta hetkellisesti on noussut jokin tietty kohta enemmän esille ja sen kohdan siivittämänä tarinan sisään sukeltaminen on tapahtunut hieman eri vinkkelistä. Joskus on kertosäe kokonaisuudeessan noussut muun yläpuolelle, joskus vain yksittäinen säe on herättänyt tunteita. Lautturi on PMMP:n yksi kauneimpia ja surullisimpia biisejä, ja sellainen, joka omalla viiltävällä tavallaan tarjoaa myös lohtua. Ja ainakin minulle hyvin monitahoinen ja syvälle koskettava taidoteos.
On hyvin vaikea valita tästä biisistä vain yhtä tekstin kohtaa, jonka nostaisi esille, sillä jokainen sana tässä biisissä on juuri oikealla paikallaan ja samaan aikaan jälleen hämmentää, miten Paula on saanut luotua jotain näin jopa epäinhimillisen kaunista.

"Tämä valo käy silmiin tunnelissa
jossa (p)yhä kuoro laulaa
Varhain opin, miten hauras onni onkaan
kuinka se ei kestä kauaa
Minä haluan tietää, miksi kauan sitten
sä et palannutkaan
Pian kadotin suunnan
helppo polku kaltevana vietti mutkaan" 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.