maanantai 20. heinäkuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #6: Taiteilia

Leskiäidin tyttäret -albumin (2006) Taiteilia (san. Paula ja Mira) on aivan ehdottomasti PMMP:n parhaiden biisien listalla nyt ja aina. Edellisen biisin (Lautturi) seurassa seilailtiin epätietoisuuden ja surun laineilla, mutta Taiteilian mukana mennään aivan toisenlaiseen ympäristöön. Biisin vauhdikas meno, tunnelmaan sopivat taustat ja tyttöjen mielipuolinen laulanta tekevät Taiteiliasta ainutlaatuisen, massasta erottuvan persoonan.

Tässä on takuulla yksi mahtavimpia sarkastisia haistattelubiisejä ikinä. Harmillista kyllä, nämä paskantärkeät "taiteiliat" harvoin tajuavat, että heille nauretaan ja irvaillaan. Eihän se ole muuta kuin vain kateellisten panettelua, jos joku kehtaa kritisoida Taitelian elämää tai persoonaa. Nuo omasta mielestään muita paremmat ovat tyhmiä ja helposti myös vailla oikeaa lahjakkuutta. Kyllähän se riittää statuksen nostattamisessa, että on hieno käyntikortti, kalliit vaatteet ja mennään kutsutilaisuudesta toiseen tähyillen muita nenänvarttaan pitkin. Turhaa kielipoliisien niuhottamista ja tyylitajuttomien rahvaiden harrastamaa pilkunviilausta semmoinen, että taiteilia-sanaan muka kuuluisi jii. Ketä kiinnostaa kielioppisäännöt, koska ne ovat vain jäänteitä muinaisajoilta. (Yhdessä Facebookin ryhmässä joku totesi, että elämä helpottuisi, jos kaikki sanat kirjoitettaisiin erikseen.)

Paula ja Mira ovat luoneet sellaisen tekstin, joka sivaltaa hattarapään persoonaa häpeilemättä ja provosoiden. Kärjistetään, vedetään överiksi, korostetaan sitä, miten läpinäkyvän epäaitoa kyseisen henkilön elämä on. Esitellään omina mielipiteinä lainattuja lauseita fiksumpien kolumneista/filosofien kirjoista (todennäköisesti väärässä asiayhteydessä vieläpä) tai keimaillaan New Yorkista ostettu huivi harteillaan, sillä eihän kukaan muu taatusti ole New Yorkissa käynyt. Kateelliset ne vain taustalla vikisee, sillä eihän nyt jokaisella ole ymmärystä, miten rankkaa on työstää matskua ja koittaa kaivaa inspiraatiota.

Biisin tarinan loppuhuipennus ei jätä epäselväksi, millä tavoin Taitelia on piireissä edennyt:
"Merkkivaatteet sun kroppaas hyväilee, jossain Kiinassa lapset hikoilee,
kutsuvieraana litkit merlot’ta, luot kontakteja, annat heille pi-pi-pi-pi-pi-pi…
"
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.