torstai 2. heinäkuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #10: Se vaikenee, joka pelkää

Veden varaan (2009) -albumin päätösraidan Se vaikenee joka pelkää ovat sanoittaneet Paula ja Mira.


Biisi kiinnittää ensimmäiseksi huomion mielenkiintoisella melodiallaan ja miten P&M tuovat sanoman tulkinnallaan kuuluville. Kitarat pääsevät tässä biisissä loistamaan ja parantavat osaltaan kappaleen tarttuvuutta ja erottumista massasta. Niin, ja unohtuupa biisiä kuunnellessa, että pituus on yli 8 minuuttia. Lisäksi Paula laulaa erittäin kauniisti biisin instrumentaaliosuuden jälkeen, joka on melkein kuin toinen biisi. 

Biisin tarina on aina ajankohtainen. Rikkaat (idiootit) voi mässäillä, tuhlailla rahaa ja tehdä mitä vaan, kun ei ole rahan loppuminen esteenä. Suljetaan silmät oikeilta ongelmilta ("Sidettään jos silmien eestä raottaa
se fiilistä häiritsee
"), koska nehän häiritsisivät ilonpitoa, itsensä kehumista ja vatsan kasvattamista. Kun on vallankahvaan päästy, saatu etuuksia ja voidaan elellä isoina ja tärkeinä herroiksi, ei oiken viitsitä puuttua ongelmakohtiin vaan seistään hiljaa nurkassa, ollaan jees-jees -miehiä. Ihan sama, vaikka itseä tyhmemmät pääsevät soosaamaan, pääasia on, että omat etuudet ja elintaso pysyy eikä maine kärsi. Kun jotain parempaa kerran on saavutettu, niin eihän sitä nyt siinä vaiheessa enää lauota mielipiteitä, jotka voisivat romuttaa kaiken.

Kun tehty virhe (tekemätön työ tai jokin muu) huomataan ja kun se on herra johtajan moka, ei sitä myönnetä -ainakaan julkisesti. Vika on alaisissa, kertoohan sen jo pankkitilin saldo tai yhteiskunnallinen asema. Tai jos ei saada vikaa vieritettyä alaisien niskaan, on aina se oma esimies/isompi järjestelmä, jota voi syyttää. Jälleen mennään piileskelemään muiden selän taakse ja koitetaan saada syyttävä sormi pois omasta navasta.

Tuo instrumentaaliosuuden jälkeen tuleva loppuhuipennus jättää mielestäni tilanteen avonaiseksi ja lohduttomaksi. Tarina kertoo, että taistelu on käyty, turhanpäiväistä ajanhukkaahan se olikin, ja valta on vaihtunut, mutta silti sama asetelma pysyy kuin mistä lähdettiin. Valta vain vaihtuu, mutta samat tyhjät lupaukset pysyvät samoina. "Ei näy mitään" on totinen toteamus, realistinen näkemys, että eipä tämä tästä mihinkään muuttunut, vaikka soppaa vähän hämmennettiinkin.

 Totetukseltaan persoonallinen biisi, jonka sanoituksen oivaltavuuteen jää koukkuun.

"Se vaikenee joka pelkää vastausta
ei kestä totuutta, jää vaille vapautta
Se vaikenee joka pelkää muiden mieltä
ja hiljeten väistää vain tyhmemmän tieltä."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.