lauantai 6. kesäkuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #14: Henkilökohtaisesti

Henkilökohtaisesti (san. Paula) oli Leskiäidin tyttäret -albumin (2006) ensimmäinen single.

Kyseinen albumi ja tämä biisi olivat merkittävässä asemassa, kun kelkkani kääntyi PMMP:n musiikin inhoamisesta rakastamiseen. Yhtenä vaikuttajana on ollut se, että biisi muistuttaa kovasti Leevi and the leavingsiä, joten Henkilökohtaisesti on ollut siksi helpommin lähestyttävämpi kuin aiemmat PMMP-biisit. Se on erottunut joukosta ja sopivasti herättänyt mielenkiintoa siihen, mitä bändi oikein puuhailee.

Ehkä olin jo tietämättäni alkanut lämmitä PMMP:lle, koska normaalioloissa näinkin selkeästi Leevi-vaikutteinen biisi saisi verenpaineen nousemaan vaarallisiin lukemiin. Mainittakoon vaikkapa Arttu Wiskarin Sirpa. En tykkää muutenkaan Wiskarista, joten tuosta biisistä tunnustan kyllä saaneeni maksimaalisen ärsytysreaktion. Youtuben ylistäviä kommentteja lukiessa teki mieli kirjoittaa millaisia fiiliksiä kyseinen ralli minussa aiheutti ja se teksti tuskin olisi mahtunut Youtuben kommenttikenttään. Siinä missä PMMP:llä on sopassa omiakin aineita, on Sirpan palat mielestäni kerätty useammasta leevien biisistä, mutta lopputulos on vain hutiloitu, persoonaton ja vähintään tuhansia kilometrejä Göstan lahjakkuudesta jäljessä. Mielestäni tuollainen räpellys ei ole edes kunnianosoitus vaan jotain muuta, jolle en edes oikein osaa keksiä sopivaa sanaa kuvaamaan. Oikeastaan tässä tapauksessa on väärin verrata kyseistä biisiä Göstan tekeleisiin, sillä eihän Wiskarin kipaleessa vastaavaa moniulotteisuutta ja nerokasta kikkailua ole kuin Göden taideteoksissa.
Taisin vähän eksyä aiheesta...Huppista. No, palataanpa takaisin.

Henkilökohtaisesti on mielestäni aika vahvasti narsistista tai vastaavanlaisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivän ihmisten kuvausta. Ei riitä se, että kohdistetaan (henkistä) väkivaltaa puolisoon vaan kärsimään joutuvat myös muut läheiset. Mies, josta laulun kertoja kertoo, kokee olevansa muita parempi, Kristus, armahtaja ja tuomitsija. Hän on korkein oikeus, hän voi määritellä muiden elämän arvokkuuden ja valintojen oikeellisuuden. Mies kuvittelee olevansa suhteen kuningas, mutta laulun kertoja nainen näkee tilanteen (onneksi) laajemmin ja huomaa, millaista teatteria hänen silmien edessä käydään. Riidellään ja haukutaan, mutta kohta mies on taas haluamassa yhteistä kotia ja tulevaisuutta. Kertoja vaikuttaa olevan jo vahvoilla, koska mies on "niskan päällä melkein", eli tarpeeksi on saatu ja tilanne alkaa tältä osin olla käsitelty. Että sopii lähteä, vaikka sitten joku muu joutuukin henkilön uhriksi, ja samat kuviot toistuvat.

Mukavasti soiva biisi, jossa kevyehkön soinnin seurana sanat, joissa vakavampi tarina taustalla. Leevi-yhteyksinä ainakin tuo mandoliini, joka johdattelee musiikkivideon (autokolari videossa, poliisit kaahaa paikalle) kanssa yhteistyössä esim. Teuvo maanteiden kuningas -kipaleeseen.
Voi olla kaukaa haettuakin (tuppaan sitä välillä tekemään), mutta Leevien Henkilökohtaista-biisissä on kohta "herrasmiehen elkein etsii seuraa", ja PMMP:n kipaleessa "Oot niskan päällä melkein, ja onnistujan elkein, varaat huoneen hotelliin, meet yöksi muka sinne niin." Elkein-sanan käytöstä tuo ensin tuli, mutta samalla mietin, että no, hotellissahan sitä seuraa tapaillaan, joka voi näennäisesti ainakin olla herrasmiesmäistä. Vaikka Leevien biisissä on nähtävissä jonkinlaista parempaa uskoa huomiseen (sun kanssa kaikki on kivaa, sä et vittuile etkä ivaa, et nyrkillä hakkaa tai yritä kengittää), niin kyllä nämä biisit mielestäni voisivat jonkinlaista "keskustelua" käydä.

"Henkilökohtaisesti oot Kristus itsellesi,
muut saavat armahdustasi odottaa,
ja sinä, henkilökohtaisesti,
ainoa sanelija,
pääroolissa niin monen muun elämän."

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.