maanantai 15. kesäkuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #13: Joku raja

Leskiäidin tyttäret -albumilta lohkaistiin naistenpäivänä (8.3.2007) Joku raja -single (san. Paula ja Mira). Joku raja oli osa Amnestyn samannimistä kampanjaa, jossa tavoitteena on vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Etenkin keikoilla bändi sai biisiin sellaisen asenteen ja tykityksen, että oksat pois. Juuri oikeanlaista raivoa, kun huudetaan:"jos lyöt vielä kerran niin minä tapan sut!" Ja kun koko yleisön voimin tuota iskettiin kuuluville, niin oli aika mahtava lataus kyseisen biisin aikana.
Biisissä on tärkeä sanoma, joka varmasti osaltaan rohkaisee ja muistuttaa, että kaikkea paskaa ei tarvitse niskaansa ottaa. Joku raja on todella rankka, mutta taidokkaasti rakennettu biisi, joka ei sorru ylilyönteihin. Paulan ja Miran tulkinnasta ja koko biisin sovituksesta/kokonaistunnelmasta aistii, miten raivokkaasti laulun kertoja inhoaa pahoinpitelijäänsä ja koko tilannetta. Nyt on se kuuluisa viimeinen tippa tipahtanut ämpäriin. "Olisitko hyvä mulle, jos mä oisin mukavampi" on äärimmäisen surullinen lause, sillä monesti näissä väkivaltatapauksissa se on uhrin syy, koska uhri provosoi muka tahallaan tai ei muuten vain ole sellainen kuin pitäisi.
Videossa pyöritään häissä, onnellisissa tunnelmissa. Tuo hymyilevien ihmisten katseleminen tämän biisin soidessa taustalla tekee todellisuudesta vielä raadollisempaa: niin moni käy töissä ja hymyilee kuin kaikki olisi hyvin, mutta kotona seinien sisäpuolella eletäänkin toisenlaista todellisuutta.

Biisi herättää kuulijassa voimakkaita tunteita ja samalla toivoo, että vaikeassa tilanteessa kamppailevat saisivat vaikka musiikista ja tässä tapauksessa PMMP:n luomista sanoista voimaa muuttaa oman elämänsä suuntaa. Kun vain löytyisi se jokin, joka herättää, oli se sitten musiikki, ystävän sanat tai ammattilaisen neuvo.

"Jos lyöt vielä kerran, niin minä tapan sut,
ja isken jollain millä sinäkin oot mua hakannut.
Mä astun harhaan taivaan tieltä
jonnekin pimeään, mut viedään sinne,
missä ei ees tarvitse nimeään."
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.