torstai 25. kesäkuuta 2015

TOP20 PMMP:n parasta biisiä, #11: Kovemmat kädet

Kovemmat kädet -albumin (2004) nimikkobiisi ja aloitusraita (san. Paula ja Mira) kertoo karua tarinaa, jota Paula avasi Vain elämää -ohjelmassa. Idea biisiin lähti lehdistä luetuista karuista uutisista, joissa kerrottiin lapsille tapahtuneista kauheuksista.

Kun tutustuin paremmin KK-albumin biiseihin, nousi tämä heti suosikikseni. Ei mikään ihana biisi. Kovemmat kädet on ahdistava, rankka ja epämiellyttävä. Paulan ja Miran tulkinnat korostavat myös sitä, millaisen määrän patoutunutta vihaa, katkeruutta ja lohdutonta surua biisin äitihahmo tuntee. Matkalaulu-albumilta löytyvä sovitus teki biisistä vielä painostavamman ja synkemmän. Puhumattakaan siitä, millaisen maailman tämä sai livekeikoilla. Voimakas kappale, jossa mielestäni yksi PMMP:n koko tuotannon mahtavimpia kertosäkeitä.

Fiiliksiä on vaikea pukea sanoiksi, sillä jo ensimmäisistä sävelistä ja sanoista alkaen biisi pureutua ihon alle. Oikealla tavalla ahdistava, melkein mielisairas, tunnelma, jossa lopussa tarina saa surullistakin surullisemman päätöksen.

"Piirongin päällä vanha koulukuva
hopeareunainen ja haalistuva
Kuvaaja tahtoi saada kaikki hymyilemään
Rukoilin, että annat enkeleitä
siivillä suojaamaan
Oi, ethän heitä hämärään iltaan
lasta yksin kävelemään""Kirottu syyllinen
joku kasvoton ihminen
Kuka se teistä on
Ja kenen käsi on tahraton"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.