maanantai 7. syyskuuta 2015

Pertti Jarla: Fingerporin näytelmäkirja (2012)

Pertti Jarlan Fingerporin näytelmäkirja on näytelmän muotoon kirjoitettua Fingerpori-huumoria, ja mukana on paljon tuttuja sarjakuvissakin esintyneitä hahmoja, mm. Hitler, Mustanaamio, Heimo Vesa, Rivo Riitta, Ajatuspoliisi...

Fingerporissa on avoimien ovien päivät ja siinä ohessa pidetään mitä kummallisempia tapaamisia ja käydään keskusteluja mm. tulevaisuudesta. Kirja etenee sketsistä ja vitseistä toiseen, sillä varsinaista yhteneväistä juonta ei ole. Hamot ja heidän persoonansa ovat pääosassa ja paljon on otettu vaikutteita ajankohtaisista tapahtumista. Hitlerhän on aina ajankohtainen, Mustanaamiosta puhumattakaan.

Kirja on hauska, koska Fingerporin vitsit toimivat aina. Muutamassa kohdassa pitikin laittaa kirja hetkeksi alas, koska nauramiselta ei kyennyt jatkamaan lukemista. Kuitenkin olen edelleen enempi kallellani varsinaisten sarjakuvien puoleen. Fingerporeissa puhekuplien kertoma osuus vitsistä on vain puolet ja joskus vähemmän, sillä usein vitsin ydin piilee juuri piirroksessa itsessään. "Tulin Mieleen" ei ehkä yksinään toimisi, mutta kun lisätään irstaannäköinen mies ja Miele-imuri viereen, niin kertomus on täydellinen. Puhumattakaan muista suosikeistani kuten Suvisaariston munaa tai mitkä tahansa Rivo-Riitan lotkautukset.

Kirjassa esiintyi Jarlan tekemiä biisien sanoituksia, joista mm. parodioitiin Anssi Kelan biisejä. Pitäähän näytelmässä toki laulaakin välillä, sehän kuuluu ideaan. Paikoitellen niissä oli hauskoja oivalluksia, mutta yleisfiilis jäi huomattavan laimeaksi ja tuntui, että biisit eivät olleet tasoltaan sitä luokkaa, mihin sarjakuvissa päästään.

Takuuvarmasti naurattava näytelmäkirja, joka kannattaa lukea, jos Fingerpori nappaa, mutta ei tästä sarjakuvien haastajaksi ole.
Lukuhaasteen kohta  47.: hauska kirja

Eija Suoro
(Naurahtaa.)
Heimo, jos saan sanoa niin sepä oli varsinainen insinöörin kommentti.

Heimo Vesa
Mihinkän neekeri raidoistaan pääsisi.
(Pelästyy.)
Korjaan, tiikeri.

Eija Suoro
(Harkitsee hetken, hoitaa sitten tilanteen tahdikkaasti.)
Kiitos, Heimo, sinulla on varmaanki jo kiirettä muualla.

Heimo Vesa
(Nolona, kiitollisena, että pääsee lähtemään.)
Niinpä todella onkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.