keskiviikko 27. toukokuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #15: Rusketusraidat

PMMP:n Kuulkaas enot! -esikoisalbumin (2003) ensimmäinen single oli Rusketusraidat (san. Paula ja Mira). Biisistä on julkaistu myös demoversio Saunalaulu 2000-luku -kokoelmaboksilla. Ruskiksien "piti" olla vain yhden kesän renkutus, joka haihtuisi pian ihmisten mielistä ja PMMP:n nimen hävitä kansan huulilta samassa yhteydessä. Toisin kävi. 

Paula teki Jenni Vartiaisen ohella lähtemättömän vaikutuksen jo Popstars-ohjelmassa. Paulan persoonassa oli jotain mielenkiintoista ja lauluääni oli kaunis, vaikkei päässyt kyseisessä ohjelmassa niin paljon esille kuin varaa olisi ollut. Harmittelin vielä tuolloin, kun Paula ei päässyt bändiin. Näin jälkikäteen ajatellen se oli tietysti hyvä. Olisi Paulan luovuus kyllä kärsinyt rankasti Gimmelissä.

Kun Rusketusraidat pyörähti radioaalloille, en muistaakseni osannut yhdistää yhtyettä Popstarsiin. Muistan vain sen, miten syvästi inhosin biisiä, sitä rääkymistä ja meuhkaamista. Missään vaiheessa en ollut edes ns. kaappi-diggari vaan rehellisesti inhosin koko PMMP-touhua. Ruskikset soi radiossa jatkuvasti ja ajattelin useasti, että kohta tulee onneksi syksy ja sitten ei tarvitse enää tämän poppoon biisejä kuunnella.

Siinä vaiheessa, kun enempi aloin diggailla PMMP:tä, en silti edelleenkään lämmennyt tälle biisille. Harmikseni en pysty palauttamaan mieleeni, koska lopulta käänsin kelkkani ja hyväksyin biisin. Sen verran onnistuin muistini lokeroista kaivelemaan, että katselin kyseistä musiikkivideota useammankin kerran ja ehkä siinä hiljalleen tapahtui jonkinasteinen aivopesu ja otin lopulta Rusketusraidat avosylin vastaan. Sen jälkeen tämä on -etenkin keikoilla -ollut aivan hillittömän hauska revittelybiisi. Parasta ovat etenkin "helvetin hyvin menee" -kohdat, joissa voi helvettiä venyttää niin pitkään kuin palkeita riittää.

Hämmentävää kyllä, sellaista päivää en ole vielä nähnyt, että olisin biisiin kyllästynyt. Tässä on omanlaisensa tunnelma sieltä PMMP:n ajanlaskun alusta, sopivasti sekoilua, viileitä nurmikenttiä ja valoisia kesäöitä.

"Mun perhe oli himovanhoillinen
Ne kielsi multa seksivalistuksen
Mä mietin usein että missä sen teen
Valitsen junan taikka lentokoneen"
"Viedään meidän kaapeista kiulut ja kannut saunan lauteille,
sä et varmaan koskaan ole saunassa pannut, et kuse kiukaalle
."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.