sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Hernan Rivera Letelier: Elokuvankertoja (2012)


Elokuvankertoja on kertomus Chilen pampalla asuvasta María Margaritasta, jolla on ilmiömäinen lahja kertoa elokuvia. Kun hänen kylänsä elokuvateatteriin saapuu jonkin merkittävä elokuva, kerätään Marían perheessa rahat kasaan, jotta yksi perheenjäsenistä pääsisi katsomaan elokuvan. Kisan päätteeksi María on perheestä aina se, joka käy elokuvissa, sillä hän osaa kertoa elokuvat paremmin kuin kukaan muu. Se piristää niin Marían omaa perhettä, jossa isä on halvaantunut ja masentunut ja äiti lähtenyt matkoihinsa kuin muitakin kyläläisiä.

Pian Marían luokse jonotetaan ja kaikki puhuvat tytön ihmeellisestä lahjasta kertoa elokuvia paremmin kuin miltä elokuvat näyttävät valkokankaalla.

Kirja on lyhyt (133 sivua), joten sen lukaisee hetkessä. Tarina tempaa mukaansa ja kirja on kunnianosoitus elokuville, esittävälle taiteelle ja ihmisten väliselle kommunikoinnille. Ympäristö on karua ja kylä köyhä, mutta ihmiset onnistuvat silti löytämään ilon hetkiä, joilla selvitä elämässä eteenpäin. Kirjan kansi ja takakansiteksti antavat kuvan keveästä, iloisesta, aurinkoisesta ja jopa romanttisesta tarinasta. Juonesta yllättäen löytyykin erittäin synkkiä kohtia ja María kamppailu äidin lähdön jättämän surun ja tyhjiön kanssa on paikoitellen erittäin lohdutonta. Näinkin lyhyeen kirjaan mahtuu hämmästyttävä määrä iloa, surua, kateutta, vihaa ja oikeastaan koko elämän kirjo. Kirja on lumoava pieni suuri kertomus, joka lyhyydestään huolimatta kätkee sisälleen erilaisia ihmiskohtaloita ja yllättäviä ja mielenkiintoisia käänteitä.
Kiehtova kirja kerrassaan, joka kannatti lukea.


Lukuhaasteen kohta 33.: kirja, jonka kirjoittaja ei ole kotoisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta (Hernan Rivera Letelier on kotoisin Chilestä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.