tiistai 21. huhtikuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #20: Rakkaalleni

Ensimmäinen haaste PMMP:n parhaimpien biisien listausta suunnitellessani, oli mukaan otettavien biisien määrä. TOP50 olisi vienyt iän ja terveyden, joten päädyin kahteenkymmeneen parhaimpaan.

Toinen haaste tuli -todella yllättäen- järjestyksestä. Olin jo lyönyt päätökseni lukkoon, päättänyt, että nyt tämä on lopullinen lista. Mutta pakko sitä oli rukata vielä muutamaan (lue kymmeneen) kertaan. Nyt olen suunnilleen tyytyväinen, mutta kuten aina näissä listauksissa, monia loistavia biisejä jää silti ulkopuolelle. Mutta nyt lista on valmis ja julkaisukelpoinen. Joten polkaistaan tämä käyntiin.

Listauksen aloittaa Rakkaalleni -single, sijalta 20. Biisi julkaistiin 11.6.2012 Rakkaudesta-albumin toisena sinkkuna. Sanat ovat Paulan käsialaa.

Suurena Leevi and the leavings -fanina tästä tietysti ensimmäisenä bongaa tuttuja kikkoja Pohjois-Karjalasta ja En tahdo sinua enää -biisistä. Kun tietää Paulan suhteen Leevien musaan, ymmärtää tämän olevan kunnianosoitus Göstalle ja mielestäni tämä on tehty taidokkaasti. Ei tarvitse ärsyyntyä lainailuista samalla tavoin kuin vaikkapa silloin, kun Madonna lainaili ABBAa ihan luvan kanssa vielä. Siitä en tykännyt, mutta se on toinen tarina.

Olen aina ajatellut, että biisin kertoja on jumissa suhteessa miehen kanssa, joka on jo toinen jalka kynnyksen toisella puolella lähdössä toisen nuoremman naisen luokse. Kertoja lupaa antaa miehelle mitä vain, pyytää jäämään, koska lapsetkin ovat niin pieniä ja onhan nainen kutsunut miestä joskus rakkaakseen, ehkä kaikki on korjattavissa. Nyt kuitenkin tuli mieleeni, että ehkäpä nainen onkin suhteessa varatun miehen kanssa, joka ei voi vielä lähteä vanhasta suhteestaan lapsien takia tai ainakin niin sanoo, ja lupailee samalla, että ehkä viikon päästä tai ensi vuonna jättää perheensä kertojan vuoksi. Tämä kohta nousi nyt biisistä ja pisti miettimään, että ehkä mies lupailee tyhjiä, koska ei halua luopua vaimostaan eikä rakastajastaan vaan haluaa kaiken:

"Kuuntelen ja kuuntelen/yksinäinen ihminen/et voisi vielä lähteä/oon lapset liian pieniä
Sulle annan kaiken kaiken/maallisen ja maanalaisen."

Biisi on toisaalta iloisen kuuloinen, etenkin kertosäkeessä tuntuu hymy irtoavan, ehkä väkipakosta, kun pitää esittää vahvaa, riippumatonta. Samaan aikaan kuitenkin ollaan takertuvaisia ja valmiita uhkaamaan patteriin hirttäytymisellä, jos mies hylkää. 

Upea biisi, josta saa monenlaista tulkintaa, kun vaihtaa katsantokantaa. 

"Jää sillalle en seisomaan/reuna rauhassa olla saa
Jos kuitenkin sä hylkäät/niin hirtän itseni patteriin.
"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.