torstai 2. huhtikuuta 2015

Jo Nesbø: Tohtori Proktori ja suuri kultaryöstö (2012)

Jo Nesbøn Tohtori Proktori ja suuri kultaryöstö (Doktor Proktor og det store gullrøveriet) oli kirjaston lastenosastolla ja takakansitekstin perusteella soveltuu kenelle tahansa yli 7-vuotiaalle. Valitsin kirjan siksi, koska mielenkiinnosta halusin nähdä, millaista lasten-/nuortenkirjallisuutta Nesbo kirjoittaa. Tarina kertoo siitä, miten rosvot varastavat Norjan kultavarannon ja se on saatava takaisin keinolla millä hyvänsä, koska Maailmanpankin tarkastuskierros lähenee. Jos kultavaranto ammottaa tyhjyyttään, kun tarkastajat tulevat paikalle, ollaan pahasti lirissä.

Norjan salaisen palvelun agentit kokoavat kuninkaan jonkinlaisella avustuksella kasaan mitä kummallisimman porukan. Hajamielisen Tohtori Proktorin, jonka keksinnöt vetävät vertoja James Bond-leffojen virityksille, pienimmän pojan, joka koskaan on nähty, Ällin, ja vahvaluonteisen Liisin. Kolmikon matka johtaa rosvojoukon perässä Lontooseen ja niin alkaa hiuksianostattava seikkailu aikaa vastaan. Matkalla selviää sekin, mistä parmesanjuusto on valmistettu ja mistä sen voimakas haju johtuu.

On huikeaa huomata, että Nesbo taitaa mielenkiintoisten tarinoiden kirjoittamisen myös lapsille. Juonessa on Nesbolle ominaisia yllättäviä momentteja, paljon tapahtumia ja värikäs rikollisjoukkio sekä kappaleet on nimetty äärimmäisen hauskasti. Kirjoitustyyli poikkeaa massasta ja huumori toimii myös aikuiselle. Toki kirja on selkeästi lastenkirja, mutta aikuinen pystyy näkemään kirjasta mm. talouskriisin vaikutukset ja päättäjien tekemät hutiloidut ratkaisut kriisitilanteissa. Voisin kuvitella, että tämä persoonallinen kirja iskee lapsiin kuin häkä. Kirja on kuten muutkin Nesbot: koukuttava, kekseliäs ja lopussa on vielä pieni ylimääräinen juju.

"Niin. Länsi-Itävallassa hurisee kaiketi vallan mainiosti, mutta olen kuullut, että Itä-Itävallan pahimmin kärsineillä alueilla on monia, joilla ei ole varaa edes kakkosautoon tai vuoristomökkiin. Ja monien täytyy tehdä töitä vähintään kahdeksan tuntia päivässä, jotta heillä olisi rahaa lähteä Thaimaahan lomalla."
"Pelkäänpä, että puhumme vielä vakavammasta köyhyydestä, Teidän Korkeutenne."
"Mitä? Kerro nyt jokin esimerkki sen tason köyhyydestä."
"Ööh... Rotten Ham?"
"Hyvä luoja!" Kuningas heitti peittonsa sivuun, hyppäsi sängystään ja työnsi jalkansa soopelitohveleihin. "Ryhdytään toimiin! Kutsutaan armeija! Nostetaan korkoja! Julistetaan ulkonaliikkumiskielto! Mitä voimme tehdä?"
"Voimme...tuota...etsiä kultaharkon. Meillä on aikaa ensi viikon maanantaihin. Silloin Maailmanpankki tekee vuotuisen tarkastuskäyntinsä, ja ellei kultaharkko ole paikallaa, kaikki saavat tietää siitä ja me olemme mennyttä."
Kuningas marssi ovelle, avasi sen ja huusi: "Rokottakaa kaikki sikainfluenssaa vastaan! Sulkekaa tunturit ylittävät tiet! Kutsukaa salainen palvelu!"


Tohtori Proktori ja suuri kultaryöstö täyttää kirjan vuoden lukuhaasteen kohdan 8: kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.