perjantai 20. helmikuuta 2015

TOP15 Disneyn parasta klassikkoa, sijalla 2: Pieni merenneito (1989)


Käsikirjoitus: Ron Clements, John Musker
Ohjaus: Ron Clements, John Musker
Musiikki: Alan Menken
Pääosissa (suomalainen alkuperäinen dubbaus v. 1990): Ariel (Jodi Benson, Sierra Bogges/Johanna Nurmimaa), Pärsky (Jason Marin/Arto Koskelo), Sebastian (Samuel E. Wright/Tom Wentzel), Joonas (Buddy Hackett/Mikko Kivinen), Ursula (Pat Carroll/Ulla Tapaninen), Erik (Christopher Daniel Barnes/Matti Olavi Ranin), Triton (Kenneth Mars/Esa Saario), Kristian Ben Wright/Aarre Karén)
Ensi-ilta USAssa: marraskuussa 1989 (Suomessa ensimmäinen dubbaus v. 1990)
Jatko-osat: Pieni merennetio II: Atlantiksen salaisuus (2000), Pieni merenneito: Arielin tarina (2008)

Tarina pohjautuu H.C. Andersenin Pieni merenneito -satuun (1937).

Pieni merenneito-animaatio kertoo nuoresta Arielista, jolla on suuri hinku päästä ihmisten ilmoille: pinnalle, kuivalle maalle ja tutustumaan ihmisten tapoihin. Meren kuningas ja merenneidon isä, Triton, ei kuitenkaan katsele hyvällä tyttärensä kiinnostusta "barbaareja" kohtaan vaan pistää Arielin arestiin, josta tämä saa lopullisen kimmokkeen ottaa hatkat meren valtakunnasta. Merennoita Ursula antaa Arielille jalat ja maksuna toimii Arielin ihastuttava ääni. Arielilla on kolme päivää aikaa saada prinssi suutelemaan itseään, jotta voi jäädä ihmiseksi ja saada äänensä takaisin.

Arielissa ihastusta herättivät hänen äärimmäisen ihanat punaiset hiuksensa ja muutenkin Ariel oli alle kouluikäiselle erittäin rakastettava hahmo. Ja on edelleen. Vaikka jossain vaiheessa piti vähätellä piirrettyjä ja vetää noita dialogeja oikein överiksi, niin siitä huolimatta elokuvan todellinen lumo ei ole koskaan himmennyt.
Elokuvan musiikki ansaitsee ehdottomasti myös erityismaininnan, sillä kappaleet ovat todella huolella tehtyjä, korostavat elokuvan tunnelmaa ja omalla tavallaan ovat hyvinkin ajattomia  -ja varsinaisia korvamatoja. Erityisesti Arielin soolonumerot ovat todellisia helmiä (ja varsinkin haikean unelmoiva Under the sea), myös Sebastianin johtama "soidinlaulu" Kiss the girl on kohtauksena hauska ja nerokkaasti rakennettu.

Pieneen merenneitoon liittyy muistoja ehkä eniten kaikista Disneyn piirretyistä. Muistaakseni näin tämän kaverin luona ensimmäistä kertaa ja olin silloin 5- tai 6-vuotias. Jokin aika elokuvan näkemisen jälkeen perustimme tarhan leikkikaluvaraston taakse "Ariel-kerhon". Jokainen sai siis vuorollaan laulaa Arielin laulun kohtauksesta, jossa hän antaa äänensä merinoita Ursulalle. Kuka sitten veti parhaiten, sai kunniamaininnan olla Ariel. Tästä ei seurannut mitään jatkoleikkejä, ainoastaan mainetta ja kunniaa meidän pienessä piirissämme. Itsellänihän tuo "koelaulu" meni metsään siksi, että yskäisin aluksi enkä muistanut mainita, että tämä ei kuulu vielä varsinaiseen esitykseeni. Damn. Ei siis herunut minulle mainetta saati kunniaa. Tämä yksi monista muistoistani elokuvaan liittyen. Tokihan lauluja lauleltiin paljon tuon jälkeen milloin keidenkin kanssa ja joskus jopa käytiin elokuvan dialogeja läpi niin pitkään kuin huvitti, sillä koko elokuva oli lähes täydellisesti päänsisäiselle kovalevylle ajettu.

Mielestäni suurin vääryys, joka tämän elokuvan kohdalla on tehty, on toinen dubbaus, joka tehtiin vuonna 1997. Miksi, oi miksi? Katsoimme yhdessä kavereiden kanssa tätä elokuvaa suurella hartaudella ja tietysti vierotusoireita torjuakseni pyysin kasettia vähän väliä lainaan, koska tätä ei meillä omassa hyllyssä ollut. Koska saatavuus leffan osilta oli heikompi, tuntui tämä suuremmalta aarteelta kuin mikään muu. Tosiaan tuon alkuperäisen dubbauksen osasimme etu- ja takaperin. Kerran löysin VHS-kasetin kirpparilta, avain fiiliksissä himaan ja kasetti nauhuriin. Ja voi kurjuuden kurjuus, mikä pettymys, kun dubbaus olikin aivan jotain muuta. (Valitettavasti DVD:llä on käytetty tätä myöhempää dubbausta, joten ei tätä enää voi suomeksi katsoa!) Arielin käyttämä haarukka ei enää ollutkaan tinkeliharava vaan tingeltangeli, Joonaksen persoona meni täysin pilalle, kun Mikko Kivinen ei ole rääkymässä ja Sebastian ei kuulosta, no, Sebastianilta. Pöh.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.