perjantai 13. helmikuuta 2015

Nightwish: Élan (2015)

Nightwish julkaisi tänään ensimmäisen biisin tulevalta Endless forms most beautiful -albumiltaan. Olen kuunnellut Élania nyt useamman kerran enkä oikein osaa päättää, mille kannalle kallistuisin. Biisi on hidastempoinen eikä Floor pääse laulullisesti kunnolla revittelemään, mutta koska kyseessä on Nightwish, haluan yrittää kuunnella tätä vielä toisella korvalla ja löytää sieltä sen jujun, miksi tämä on valittu sinkkubiisiksi herättelemään mielenkiintoa tulevaa albumia kohtaan. Ja eritoten, miksi tämä on ollut paras vaihtoehto ensimmäiseksi sinkuksi. Myönnän, että kuvittelin Floorin tapauksessa, että toki sinkku on nopeatempoisempi, jossa laulu kaikuu korkealta ja täysin palkein. Ehkä se vaikuttaa vielä suhtautumiseeni tähän biisiin, vaikka toisaalta kyllä pidin esimerkiksi Eva-biisistä, mutta en kylläkään sinkkuvalintana.

Jos tämä tulisi radiosta, en ehkä kiinnittäisi suurempaa huomiota, koska jokin palanen tuntuu jäävän varjoihin piiloon. Jollain tapaa tämä jää Nightwishin tasoisen bändin kohdalla turhan vaatimattoman kuuloiseksi. Toivon, että biisi löytää viimeistään sitten paremmin paikkansa, kun pääsen kuulemaan albumin kokonaisuudessaan. Biisi ei suinkaan ole huono, mutta se odotettu tajunnanräjäytys, jonka olin ajatellut ensisinkusta saavani, jäi vielä toistaiseksi kokematta. Instrumentaaliosuudet ovat vahvoja, tunnistettavaa Nightwishia ja tuovat samanlaista pehmeämpää tunnelmaa kuin laulukin. Ehkä biisi olisi kaivannut enemmän kontrastia, särmää? Video on visuaalisesti kaunis, tykkään tuosta värimaailmasta kovasti. Hyvin ristiriitainen biisi, joka ilmeisesti vaatii vielä lisää kuuntelukertoja.

Toisaalta, kun tietää yhtyeen taustan, että osaavat uusiutua, yllättää, eivätkä toista samoja kaavoja kuin aiemmissa levyissä, niin tahto ymmärtää Élania on kova. En halua pistää bändiä mihinkään tiettyy lokeroon, koska Nightwishin upeus on juuri siinä, että levylle voi tulla melkein mitä tahansa. Aina lopputulos on kuitenkin ollut kaunista, yllättävää, erilaista ja laadukasta. Taidetta, elämyksiä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.