maanantai 16. helmikuuta 2015

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (2012)

Emmi Itärannan esikoisteos, Teemestarin kirja, sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuteen, jossa ihminen on kuluttanut makea veden jo lähes loppuun. Veden käyttöä rajoitetaan armeijan voimin ja väärinkäytöistä kuten laittomista vesiputkista seuraa aina rangaistus. Armeijan silmätikuksi joutuu myös 18-vuotiaan Noria perheineen, onhan vähintään epäilyttävää, että sellaiseen turhuuteen kuin teen valmistamiseen riittää vettä ja että puutarha on kukkeampi kuin monilla muilla.

Kirja on yllättävän uskottava kuvaus siitä, mihin suuntaan ihmiskunnan tulevaisuus voi olla matkalla. Luonnonvaroja käytetään tuhlailevasti, teknologiasta tehdään lyhytikäistä, jolloin sitä käytetään enemmän lyhyessä ajassa ja vaikka osa jätteestä saadaan kiertoon, jää siitäkin aina jokin osa luonnon kuormaksi. Kaikki on pakattuina muoviin ja vielä muovipaketin sisällä on muovia. Noria ja hänen paras ystävänsä Sanja käyvät "aarrejahdissa" paikallisella muovihaudalla, josta löytyy mm. VHS-kasetteja, CD-levyjä ja C-kasetteja. Kaikki ovat säilyneet lähes entisellään.

Teemestarin kirjaa on hehkutettu joka puolella kovin paljon ja se on saanut myös Kalevi Jäntin palkinnon. Kirjailija käyttää kieltä hyvin rikkaasti, kuvailee elävästi luontoa ja erityisesti tunteita, ja esikoisromaani on johdonmukainen teos. Lisämausteen tuovat teemestarin perinteiden mukana tuodut japanilaiset sävyt, jotka johdattavat lukijan Japanin maisemiin, vaikka tapahtumat mitä ilmeisimmin sijoittuvat lähemmäs Suomea. Ilmastonmuutoksen takia maiden ja merien rajat ovat muuttaneet muotojaan, maat kutistuneet ja osittain paikat ovat saaneet uusia nimiä.

Kaikesta hienoudestaan ja ennakkohehkutuksistaan huolimatta, en lumoutunut kirjasta ja lopputunnelmiksi jäi laimeahko jälkifiilis. En oikeastaan osaa sanoa, mikä kirjassa hiersi, koska suoranaista vikaa siinä ei ole, periaatteessa ihan hyvä esikoisteos. Lukukokemus ei vain noussut erityisen korkealle eikä sellaista autuuden tasoa löytynyt, minkä koukuttavat kirjat normaalisti synnyttävät. Paikoitellen Teemestarin kirja onnistui vetämään imuunsa niin, että piti ahmia useampia sivuja kerralla, mutta kun kirjan sulki ja laittoi hetkeksi sivuun, imu katosi ja saattoi unohtua pariksi päiväksi.

Lukuhaasteen kohta 40.: Tulevaisuuteen sijoittuva kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.