tiistai 20. tammikuuta 2015

Tommy Tabermann: Rakkauskirja (2008)

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että voisi lukea enemmän runoja ja tutustua myös Tommy Tabermannin tuotantoon, sillä monet ovat häntä kehuneet. Nyt tämän vuoden lukuhaasteen "pakottamana" sain viimein lainattua kirjastosta Rakkauskirjan (2008).

Rakkauskirja on kokoelma intensiivisiäkin kertomuksia, osa vain muutaman sanan mittaisia, osa pidempiä. Kirjan läpi esiintyy toistuvasti mystinen Rakkauden Soturi, joka kertoo vastaantulijoilleen rakkaudesta ja sen vivahteista.

En saanut kirjasta suurta valaistumista tai ahaa-elämystä, mutta kyllä joukossa oli useampiakin kauniita runoja. Sellaisia, jotka herättävät ajattelemaan elämää ja rakkautta, ja jotka todella osuivat napakymppiin. Mukaan mahtui myös sellaisia runoja, joiden ajatuksesta en saanut kiinni tai sanoma jäi omaan makuuni liian avonaiseksi. Tabermannilla on tässä kirjassa selkeä persoonallinen tyyli ja omanlaisensa lähestymistapa, joten voisin kuvitella tutustuvani hänen tuotantoonsa uudestaankin. En ehkä kovin pian, mutta portti ajatukselle on ehdottomasti auki.

Kirja on kuvitettu Mirka Johanssonin mustavalkoisilla piirustuksilla, jotka toisaalta kyllä sopivat kirjan tunnelmiin ja erityisesti lyhyempiin runoihin. Omaan silmääni ne ovat kuitenkin sen verran kömpelöitä, että suurin autuuden tunne jää saamatta.

Kokonaisuudessaan Rakkauskirjasta jää positiivinen fiilis ja se onnistui herättämään kiinnostuksen Tommy Tabermannin tuotantoa kohtaan, joten tämä kannatti lukea. Ehkä tämän pariin täytyy palata vielä uudestaan hieman myöhemmin ja lukea uudenlaisella ajatuksella kirjan kertomukset läpi. Varsinkin runoissa omalla kohdallani vaikuttaa hyvin paljon sen hetkinen mielentila, miten runot kokee ja millainen jälkifiilis niistä jää. Romaanit ovat siinä suhteessa erilaisia, että niiden tarinan sisään pääsee runoja helpommin, vaikka lukumieliala toki vaikuttaa niidenkin kohdalla. Aina ei jaksa tarttua viisisataasivuiseen tiiliskiveen ja välillä tulee tarve lukea vaikkapa elämäkertoja useampi putkeen. Jääköön ajatus korvan taakse hautumaan ja siirrytään lukuhaasteessa eteenpäin.

"Kuinka lohdutan häntä joka murehtii
että rakkaus on lähtenyt, kuin säikky lintu,
eikä löydä luo, etsii suotta kuin sokea lähdettä?
Mestari mietti hetken, ojensi ruukkunsa Soturille;
viini on raikasta, kuivaa ja makeaa, vanhaa tammea
ja nuorta oksaa, tyynyn alle asetettuja yrttejä.
Kerro hänelle, ettei rakkaus koskaan
jätä eikä jätä tulematta.
Rakkaus nukkuu sikeää unta
eikä muuta odota
kuin että joku herättäisi"

Lukuhaasteen kohta 36.: Runokirja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.