tiistai 23. joulukuuta 2014

Raskasta joulua @ Jäähalli, Helsinki (18.12.2014)

Raskasta joulua vietti 10-vuotisjuhlavuottaan Helsingin jäähallilla 18.12.2014. Raskasta joulua -konseptin idea juontaa juurensa vuoteen 2004, jolloin ensimmäisellä keikalla kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan, mutta sen jälkeen tapahtuma on kehittynyt ja kasvanut, ja levymyynti samoin. Viimeisin levy (Raskasta joulua 2) on yltänyt jo platinarajaan. Eikä ihme. Konsertissa nähtiin ystävyksiä esiintymässä, huikaisevia laulusuorituksia, kitarasooloja, tunnelmointia, räiskettä ja pauketta, ilotulituksia, savua, lumisadetta ja konfettisilppua. Olipa katonrajassa (ainakin) kaksi diskopalloakin. Vedettiin korkealta ja matalalta, ja aina yhtä tunteella. Kaikki on juuri niin kuin pitääkin.

Tapahtuman isä, Erkka Korhonen, piti keikan loppupuolella pienen kiitospuheen, ja kyselivät myös, että olisiko tulijoita ensi vuoden keikoille tai jopa vuodelle 2024. Ainakin kentällä huuto oli sen verran kova, että kiinnostuneita taatusti piisaa. Tänä vuonnahan raskaan joulun jengi julkaisi samassa hengessä myös englanninkielisen albumin (Ragnarok Juletide), mutta tuota ajatusta aletaan ajamaan kunnolla eteenpäin vasta ensi vuonna, kuten myös keikkoja ulkomaille.

Keikan kestoksi oli ilmoitettu etukäteen noin kaksi tuntia, ja kokonaiskesto olikin kolmisen tuntia. Vauhti ei hiipunut loppua kohden vaan jokaisen biisin vetivät täydellä energialla. Porukasta huomaa, että ovat kiertäneet kauan yhdessä ja ovat hyviä kavereita, sillä soittamisen ja yhdessäolemisen ilon pystyi näkemään ja se välittyi yleisöönkin. Vaikka teemana onkin raskaampi joulukonsertti, niin tunnelma on huomattavasti parempi, kun ei mennä ns. perinteiseen (liian) hartaaseen tunnelmaan. Sellaisellekin on toki aikansa ja paikkansa, mutta kyllä näillä raskaimmilla vedoilla saa joululauluihin aivan uutta potkua ja vähän herättelee biisien paikoin uneliastakin maailmaa vähän toisenlaisiin sfääreihin. Ja ääni ei näillä solisteilla lopu kesken ja revittelyyn on enempi rahkeita kuin monilla muilla.

Marco Hietala lauloi konsertin toisena kappaleena Taika joulun pohjoisen.

Koko konsertti oli mahtava kokemus - jälleen kerran - ja jokainen artisti ja soittaja hoiti tonttinsa erinomaisesti. Täytyy kuitenkin jälleen hehkuttaa Ville Tuomen Nisse-polkkaa. Biisi on jo valmiiksi nopeatempoinen, joten lisäämällä vähän raskaampaa kitaraa ja rumpua, biisi nousee aivan omalle tasolleen. Sen jälkeen, kun kuulin ensimmäisen kerran Tuomen vetävän tämän livenä, on kaikkien muiden artistien versiot tuntuneet todella laimeilta eikä niitä jaksa enää kuunnella, kun odottaa vain, että eikö jo kohta pitäisi räjähtää. Nisse-polkka on aina ollut suosikkini juuri vauhdikkuutensa ja tarinansa takia, ja tämä raskaampi veto teki kappaleesta vielä suuremman suosikin ja sellaisen, että se kulkee kunnon sähköiskuina pitkin kehoa aina varpaisiin asti. Tämä joskus livelevylle?
Tällä keikalle Tuomi veti myös raskaamman version Heinillä härkien -laulusta ja sekin oli erittäin vaikuttava syvine bassoineen. Pääsin täpinöihin oikeastaan jo siinä vaiheessa, kun näin, että Tuomi tulee lavalle. Ajattelin, että nyt tulee jotain todella kovaa. (No, ei tuo keikka kyllä muutenkaan ollut mitenkään vähemmän kovaa tasoa...)



Jarkko Ahola on myös sellainen, jonka ei soisi koskaan näistä pippaloista jäävän pois. Pieni mies, mutta mielettömän sielukas ja voimakas ääni. Sellainen, joka kaivaa tiensä syvimpään sisimpään asti ja vain lumoutuneena kuuntelee, miten upeasti ääni soi. Valkea joulu sai ansaitsemansa tulkinnan, kyllä.

Niin ja tietysti Tony Kakko on oma lukunsa, ja J-P Leppäluoto ehdottomasti (Konstan joululaulu). Puhumattakaan Antony Parviaisesta ja hurmiota herättäneestä Sylvian joululaulustaMarco Hietala on tähti hänkin, mutta hänen erinomaisuutensa onkin jo tiedossa, koska Nightwishin (ja Tarotin) menoja seuranneena tiedän jo, mihin mies pystyy. Hänkin on hyvin monipuolinen: pystyy karjumaan ja toisaalta tunnelmoimaan herkästi. Marcon versio Varpunen jouluaamuna -joululaulusta on vain jotain tämän maailman ulkopuolelta. Lopussa esitetty Ave Maria -duetto Elize Rydin kanssa oli häikäisevä ja rauhoitti sopivasti tunnelmoimaan kaiken bailaamisen jälkeen. Kerrassaan täydellinen elämys, jälleen kerran. Ja taatusti olen paikalla ensi vuonnakin ja vuonna 2024.

Yeah!

Tämän postauksen myötä toivotan kaikille oikein mukavaa joulua!

Julen är här -dueton esittivä Elize ja Tony. 
Vierailevana tähtenä nähtiin Paula Koivuniemi esittämässä Tähti, tähdistä kirkkain -laulun.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.