sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Kirjahankintoja: Grimmin sadut 1-3

Olen jo jonkin aikaa etsinyt sellaista Grimmin satujen kokoelmaa, että saisi jollain tapaa kätevästi kaikki sadut kerralla. Mulla oli joskus lapsena Saapasjalkakissa-niminen jonkin sortin kokoelmateos, jossa oli Grimmin satuja, ja muistaakseni olivat sensuroimattomia. Tuossa reilu kuukausi sitten löysin käytettynä Tammen julkaiseman kolmiosaisen sarjan (Grimmin sadut 1-3, painanut Gummeruksen kirjapaino 1999). Olen nyt vasta aloitellut lukemaan tarinoita satunnaisessa järjestyksessä ja valinnut nimien perusteella, ja  kyllä nuo yllättävän hyvin ovat edelleen muistissa. Osasta tulee hyvin vahvasti mieleen ne fiilikset, kun pentuna ekaa kertaa noita on lukenut.

Kolme metsän menninkäistä oli  sellainen, etten tiennyt, että se on Grimmienkin kirjassa ollut. Meillä on mökillä kyseinen satu sarjakuvaversiona, ja se oli jo puhki luettu ennen kuin itse aloitin sitä lukea. (Sarjakuva on äitini vanha, ehkä 50-60-luvulta). Etenkin tuossa sarjakuvassa piirtojälki on omaa silmääni viehättävää ja kyllähän tuo perinen "hyvä tytär saa prinssin, paha ei" - asetelma aina toimii. Harmi, ettei lehti ole nyt tässä, että saisin tarkastettua, minkä nimisenä satu siinä on, sillä ei muistaakseni ole sama kuin tämä Grimmin kirjan.

Paljon on ehtinyt jo tulla ahaa-elämyksiä pelkistä satujen nimistä. "Ai niin, tää oli tää", "Tää olikin ihan törkeän hyvä" ja niin edelleen. Ehdottomia suosikkejani olivat ja ovat edelleenkin mm. Lumivalko ja Ruusunpuna, Kuningas Rastaanparta ja Paholaisen kolme kultaista hiusta.


Kyllä tämä sellainen aarre on, että olen onnellinen, että vihdoin sain tämän omaankin hyllyyni. Kuten Disneyn elokuvat, niin Grimminkin sadut ovat ajattomia eikä niissä mielestäni ole yläikärajaa. Vaikka Grimmin versioista osa onkin aika rajuja eivätkä ne ihan perheen pienimmille sovi, niin ehkä osittain juuri siitä syystä niille löytyy aina lukijoita ja kyllähän pentuna noita oli hirveän jännä lukea, kun olivat vähän erilaisempia kuin perinteiset onnellinen loppu -sadut. Tähän täytyy vielä mainita, että olen syksyn mittaan katsonut Netflixistä Once upon a time (Olipa kerran....)-sarjaa, jonka juonikuviot pohjautuvat mm. Grimmin ja Disneyn satuihin. Sarjan juoni on rakennettu mielestäni erittäin nerokkaasti, sillä eri satuhahmot ja niiden tarinat on saatu sulautettua toimivaksi, yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Ja parasta kyseisessä ohjelmassa on se, että kun mukaan tuodaan uusi hahmo, niin vähän aikaa katsoja ehtii miettiä, että kuka tämä on satumaailmassa ja voi sitä onnen tunnetta, kun sitten keksii sen edes hetki ennen kuin se paljastetaan. Innolla olen myös seurannut, miten ei olla liian orjallisesti menty alkuperäisten tarinoiden kuvioiden mukaan vaan on uskallettu luoda sopivasti uudenlaisia kiemuroita. Eiväthän nuo tarinat muuten toisiinsa voisikaan sulautua, jos ei vietäisi niitä askelta pidemmälle. Ihan mahtava sarja ja näyttelijät tekevät hienoa työtä.


3 kommenttia:

 1. Olisitko kiinnostunut myymään kirjat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! En valitettavasti ole valmis luopumaan kirjoista, sillä etsin itsekin näitä pidemmän aikaa ennen kuin onnistuin hyllyyni hankkimaan, ja luen näitä edelleenkin. Toivottavasti löydät kirjat itsellesi jotain toista kautta. :)

   Poista
 2. Selvä ja kiitos vastauksesta :)

  VastaaPoista

.