sunnuntai 30. marraskuuta 2014

TOP 15 Disneyn parasta klassikkoa, sijalla 8: Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937)

Käsikirjoitus: Dorothy Ann Blank, Richard Creedon, Otto Englander, Merrill de Maris, Earl Hurd, Ted Sears, Dick Rickard. Webb Smith
Ohjaus: William Cottrell, Wilfred Jackson, Larry Morey, Perce Pearce, Ben Sharpsteen
Säveltäjät: Frank Churchill, Paul Smith, Leigh Harline
Rooleissa: Lumikki (Adriana Caselotti/Eeva-Kaarina Volanen), Kuningatar/noita (Lucille La Verne/Rauni Luoma), Viisas (Roy Atwell/Pentti Irjala), Jörö (Pinto Colvig/Risto Mäkelä), Unelias (Pinto Colvig/Jukka Sipilä), Lystikäs (Otis Harlan/Matti Tschokkinen), Ujo (Scotty Mattraw/Pentti Riuttu), Nuhanenä (Billy Gilbert/Heikki Savolainen), Vilkas (Eddie Collins/Eddie Collins), Prinssi (Harry Stockwell/Rauno Ketonen)
  Wikipedian mukaan leffasta on tehty kolme suomidubbausta, joten tässä mainitut nimet ovat vuoden 1962 versiosta.
Ensi-ilta Suomessa: lokakuussa 1938Lumikki ja seitsemän kääpiötä (Snow white and seven dwarfs) on Disneyn ensimmäinen pitkä, värillinen animaatioelokuva. Elokuvan tarina pohjautuu jonkin verran Grimmin veljesten tarinaan, mutta taiteellisia vapauksia on toki otettu reilustikin. (Grimmin versiothan ovat usein aika raakoja/julmia, mutta samalla mielenkiintoisia, jotka eivät kuitenkaan ihan perheen pienimmille sovi. Tosin kyllä sitä tuli ala-asteikäisenä luettua noita, olihan ne niin jänniä.)

Enpä muuten tiennytkään, että Lumikissakin on tehty useampi kuin yksi dubbaus. Harmi, ettei mulla ole tällä hetkellä VHS-soitinta, että voisin katsoa sen dubbauksen ja verrata DVD-dubbaukseen, että onko ero millainen. Ainakin Pienessä merenneidossa oli suomennosta muutettu. Huolimatta Lumikin suuresta vaikutuksesta piiroselokuvien historiaan ja tarttuvista lauluista, ei elokuva silti omalla listauksellani aivan ansaitse ykkössijaa. Toisaalta, kuten biiseissäkin, myös elokuvien kohdalla paremmuusjärestys vaihtelee ihan omien sen hetkisten fiilisten mukaan, joten Lumikinkin tarina innostaa välillä enemmän ja välillä vähemmän.

Kun paha kuningatar kysyy taikapeililtään kuuluisan kysymyksensä: "Ken on maassa kaunein" ja peili vastaa Lumikin olevan kaunein, suivaantuu kuningatar tästä ja haluaa Lumikin pois päiviltä. Hän palkkaa metsästäjän asialle, mutta tämä ei henno tappaa nuorta tyttöä vaan valehtelee kuningattarelle ja vie näytille sian sydämen. Samaan aikaan Lumikki juoksee läpi pimeän metsän ja päätyy lopulta seitsemän kääpiön mökille, johon kääpiöiden suostumuksella jää asumaan.

Seitsemästä kääpiöstä oma suosikkini on Jörö. Hänessä oli särmää ja luonnetta eikä hän hössötä kuten Lystikäs tai ole hajamielinen kuten Viisas. Toisaalta Viisas on myös varsin hupaisa hahmo -kuten muutkin kääpiöt. Suosikkikohtauksiani elokuvasta on pesuhetki, kun muut kääpiöt pakottavat Jörönkin pesulle, jotta saisivat Lumikin keittämää herkullista ruokaa. Jollain tapaa Jörön "jörömäisyys" korostuu tuossa ja muiden kääpiöiden huolettomuus ja avoimuus myös pesumahdollisuudelle, kun ruokaa on luvassa palkinnoksi. Hauskana lisänä myös kärpänenkin käy saippuakuplassa pesulla.


Jonkin verran huomaa etenkin näissä vanhemmissa Disneyn piirretyissä, että samoja kohtauksia kierrätetään jonkin verran. Esimerkiksi tässä nähtävä Lumikin ja kääpiöiden hauskapitokohtaus nähdään myöhemmin lähes identtisenä Robin Hoodissa. Vaikka yleensä olenkin allerginen kaikenlaiselle kierrättämiselle, niin näissä tapauksissa miellän nuo pikemminkin hauskoiksi yhtenäisyyksiksi elokuvien välillä (ja veikkaanpa, että syy kierrätykselle on piillyt paljolti kustannuksissa eikä suinkaan johdu käsikirjoittajien mielikuvituksen puutteesta).Suosikkibiisini koko elokuvassa on ehdottomasti Someday my prince will come (san. Larry Morey, säv. Frank Churchill). Siinä mielestäni kiteytyy elokuvan tunnelma, rakkauslaulun kaiho ja Disneyn taika täydellisesti. Netin ihmeellinen maailma tietää kertoa, että kyseinen biisi on AFIn 100 years... -sarjan 100 songs -listan (Amerikkalaisten elokuvien top100 parasta kappaletta vuonna 2004) sijalla 19, Piirretyistä ylemmällä listasijalla on vain Pinocchion When you wish upon a star (sijalla 7), joka näin sivukommenttina on mielestäni paras hetki koko elokuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.