sunnuntai 14. syyskuuta 2014

TOP 15: Disneyn parhaat klassikot, sijalla 13: Mulan (1998)

Käsikirjoitus: Rita Hsiao, Philip LaZebnik, Chris Sanders, Eugenia Bostwick-Singer, Raymond Singer
Sävellys: Jerry Goldsmith

Tuottaja: Pam Coats
Rooleissa: Mulan (Ming-Na/Heidi Kyrö), Mushu (Eddie Murphy/Tom Pöysti), Li Shang (B.D. Wong/Santeri Kinnunen)

Mulan kertoo kiinalaisesta tytöstä, joka naamioituu mieheksi voidakseen taistella armeijassa isänsä puolesta. Fa Zhou (Mulanin isä) saa tietää, että Mulan on lupautunut armeijaan ja rukoilee esi-isiltään apua tyttärensä suojelemikseksi. Lohikäärme-Mushu säheltää tehtävässään herättää Suuri kivilohikäärme ja tästä syystä joutuukin sitten itse lähtemään Mulanin avuksi. Mushun apu ei aina mene ihan nappiin, mutta yritystä kuitenkin on. Mushu pistää välillä vähän ärsyttämään, mutta enimmäkseen se on ihan sympaattinen tapaus, joka sopii tarinaa mukavasti. Eddie Murphy on kyllä lyömätän tämänlaisissa rooleissa, joten tässäkin loistavalla ääninäyttelijällä on suuri merkitys kokonaisuuden kannalta. Mushu on hyvää keskikastia, jos mietitään muita Disneyn prinsessojen luottoystäviä ja muihin hieman mykempiin kollegoihinsa verrattuna, piristävän pippurinen ja sanavalmis soheltaja.

Kun näin Mulanin ensimmäisen kerran, en jaksanut sisäistää elokuvan ideaa sodista, pojaksi pukeutuvasta tytöstä ja pelottavasta pahiksesta. Hieman myöhemmin uudemman kerran elokuvaa katsoessani sain juonesta paremmin kiinni ja huomasin, että ensifiiliksistäni huolimatta Mulan on taattua Disney-laatua. Ymmärrän myös, miksi monet kehuvat elokuvaa yhdeksi Disneyn parhaimmista. Mulan ei ole tyypillinen eläinten kanssa tanssiva prinsessa (no, eihän Mulan edes ole prinsessa) vaan hänestä löytyy särmää, poikkeuksellista rohkeutta ja taistelutahtoa hyvän puolesta. Mulanin tarina muistuttaa, ettei kukaan ole vain sitä, miltä ulkokuori näyttää vaan kaikissa on jotain enemmän. Mulan on varmasti mieltä kohottava etenkin pienille tytöille, kun katselevat tarinaa naisesta, joka pukeutuu mieheksi ja on armeijan vahvimpia taistelijoita alkukangistelun jälkeen.

Siinä vaiheessa, kun opin tykkäämään elokuvasta, en vielä tykännyt Christina Aguilerasta, ja hänhän laulaa elokuvan Reflection-tunnarin. Jälkeen päin, kun Christinan musiikki alkoi avautua enemmän, sain ahaa-elämyksen, kun tajusin, että mistä Reflection-biisi olikaan tuttu. Biisi on todella koskettava ja sanat sopivat niin elokuvaan kuin oikeaan elämäänkin, ja kylmät väreet kulkevat kroppaa pitkin tätä kuunnellessa. Disneyn piirretyissä musiikki näyttelee aina merkittävää osaa ja on laadultaa erittäin laadukasta, mieleenpainuvaa ja aika ajatontakin omalla tavallaan. Eikä Mulan ole poikkeus. Reflectionin lisäksi edukseen nousevat mm. I'll make a man out of you, Honor to us all ja Mulan's decision.

Lea Salonga laulaa elokuvassa kuullun version, videossa tulee heti perään myös Christinan versio.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.