keskiviikko 6. elokuuta 2014

Christina Aguilera: Lotus (2012)

Christina Aguileran viimeisin albumi Lotus julkaistiin vuoden 2012 marraskuussa. Albumilta julkaistiin sinkkuina vain Your body ja Just a fool (duetto Blake Sheltonin kanssa). Myös Let there be love -biisiin julkaistiin musiikkivideo, mutta itse biisiä ei ymmärtääkseni julkaistu virallisesti singlenä.

Levy alkaa Introlla, joka kävisi melkein ns. oikeastakin biisistä, sillä se on erittän tunnelmallinen ja lupaava aloitus albumille.

Army of me on todella voimakas kappale, joka on erinomainen oikea aloitusbiisi. Tässä on jotain samanlaista tahdonvoimaa ja taistelunhalua kuin Fighterissa. (Samoja sanojakin on jonkin verran käytetty, mutta ei se oikeastaan kummemmin häiritse.)Tämä olisi voinut olla parempi ensisingle kuin Your body. Vaikka Your body useamman kuuntelukerran jälkeen toimiikin ensikuulemaa paremmin, niin olen sitä mieltä, että se on albumin heikoin biisi. Kuultuani albumin kokonaisuutena, Your body löysi paremmin paikkansa kuin aiemmin yksittäisenä julkaisuna, mutta silti jää muiden biisien varjoon. Biisistähän on olemassa myös "fuck your body"-versio, joka ei (harmi kyllä) eroa kuin yhden sanan verran julkaistusta singlestä. Biisistä olisi voinut saada rouheamman, jos sanoja olisi muutettu enemmän.

Red hot kinda love iski heti ensisekunneilla suoraan suoneen. Aivan käsittämätön biisi! Ihanan kevyttä, onnellista ja leijuvaa fiilistä, jota tämä masentunut maailma tarvitsee. Voi, kun tästä olisi saanut sinkun. Etenkin C-osa on aivan yli-ihana: "I feel kinda shy, ´cause your my kinda guy,-- I feel kinda girly, don't know why." Eihän tätä biisiä voi kuin rakastaa yli kaiken! Vaaleanpunaista, ylisöpöä ja niin sokerista, että hampaatkin on vaarassa.

Make the world move on duetto Cee Lo Greenin kanssa. Täytyy sanoa, että kun kaksi tämäntasoista artistia lyö hynttyyt yhteen, niin ei vain voi epäonnistua. Harmi, että ainakaan vielä Nastya ei ole saatu millekään viralliselle julkaisulle. (Paitsi Pixie Lottin versiona, mutta eihän se nyt ole sama asia. Aika pliisuksi jää tuo Pixien tulkinta.)

Let there be loven taustoissa on perusdance-meininkiä, mutta jälleen laulu ja sanat nostavat tämän biisin erilleen muista dance-biiseistä. Tässä olisi mieletön paukku tanssilattioille. Biisi tarjoaa hillitöntä menoa ja silmät sulkiessaan voi kuvitella itsensä yökerhon savuiselle lattialle hikikarpaloiden valuessa selkärankaa pitkin  kellon lähestyessä baarin sulkemisaikaa. Unohtamatta tietenkään niitä jumputuksen tahdissa välkkyviä valoja, joiden loisteessa näyttää kuin ihmiset liikkuisivat kuin robotit, sillä joka toinen liike häviää pimeyteen.

Sing for me tarjoaa sitä uskomatonta tulkintaa, joka saa kehossa väreet aikaan ja jonka vain Christina osaa. Biisissä on sellainen määrä tunnetta, että sattuu. Tarviiko muuta sanoa kuin: "Everybody needs a melody to set their souls free."

Voimakkaan Sing for me:n jälkeen tulee koskettava Blank page-balladi. Vaikka Christina loistaa nopeissa biiseissä, niin balladeissa hänellä on ylimääräistä panosta, herkkyttä ja voimakkuutta, jollaista ei kovinkaan monella tämänhetken artistilla ole. Uskomaton mestariteos jälleen kerran. Ei tarvitse tehdä muuta kuin sulkea silmät ja antaa tämän enkelimäisen ääneen koskettaa syvintä sisintäsi. "Let our hearts stop and beat as one together."

Around the world on hauska ja hyvän fiiliksen biisi. Mielestäni Pitbullin International love voisi sopia tämän biisin B-puoleksi. Täysin positiivisessa mielessä sanottuna siis. Olisi ollut hauska, jos Christina olisi laulanut biisissä muutaman sanan tai säkeen useammallakin eri kielellä tuon ranskan lisäksi. Se olisi nostanut biisin näistä fiiliksistä vielä korkeammalle.

Circles tarjoaa keskisormea epäilijöille ja vihaajille. Vihatkaa, ei paljon kiinnosta. Lienee myös ensimmäinen kerta, kun Christinan biisissä kuullaan sana "motherfucker". Joku varmaan vetäisee tästä biisistä herneet, sillä ainahan niitä tosikkoja löytyy, jotka eivät ymmärrä, että asioita voi tehdä pilke silmäkulmassa, vaikka taustalla toki sanoma onkin.

Best of me-biisissä on jotain samaa voimaa ja uskoa itseensä kuin Beautifulissa. Ehkä tässä on tämänpäivän Beautiful; päivitetty soundi, mutta aivan yhtä merkitykselliset sanat.

Sitten Se Biisi, jota odotin aikoinaan jo biisilistan julkaisusta asti. Like a fool, jossa on mukana Blake Shelton. Pettyä ei tarvinnut eikä turhaan odottaa.  Mitäpä sanoisin? No, sanoisinpa, että vähintään kyseisen vuoden paras duetto. Blake on ihana kaikinpuolin ja biisi voisi aivan hyvin olla niin hänen albumillaan kuin Christinankin. Uskomatonta tulkintaa ja tämä on kyllä sellainen parivaljakko, jonka äänet kuulostavat siltä kuin ne olisi luotu yhteen. Kaunis, ihana, täydellinen. Laitetaans vielä uudestaan.

Shut up on albumin varsinainen viimeinen biisi, mutta sitä seuraa Your bodyn remix.
Shut up-biisiinhän toivoin jotain mielentöntä loppurevitystä. Sitä ei tullut, mutta eipä se mitään. Jälleen mieletön tarttuvuus ja tarviiko erikseen mainita, että sanat ovat mahtavat. Kertosäe jää jopa ärsyttävän helposti päähän soimaan eikä sitä helpolla saa sieltä pois.

Huolimatta hengästyttävästä määrästä biisejä, en ehtinyt kertaakaan kyllästyä tai väsyä kuuntelemiseen. Albumin kokonaisuus on mielestäni sopivan yhtenäinen toistamatta kuitenkaan itseään. Lotus tuo esille taas yhden puolen Christinasta ja on selkeästi erilaisempi kuin mikään aiempi julkaisu. Ehkä Lotuksessa on kuultavissa sekaisin Strippediä, Back to Basicsia ja hitunen Bioniciakin. Lotus on äärimmäisen voimakas, selkeä ja piristävä albumi. Albumin nimi ei voisi osuvammin kuvata, millaisen musiikillisen matkan kuulija saa kokea. Uudelleensyntymisen tuntua, raikkautta ja uskoa huomiseen vastoinkäymisistä huolimatta. Aivan mahtavaa. En nyt siis turhaan käytä ylistyssanoja liittyen Christinan ääneen tai albumin sanoihin, koska ne nyt on tiedossa ilman erillistä mainitaakin. Jos ei ole, niin kannattaa alkaa pikapikaa tutustumaan Christinan musiikkiin.
Niin tylsältä kuin se kuulostaa, niin tämä albumi on täydellinen. Piste.

Kuuntele: ainakin Let there be love, Red hot kinda love, Sing for me, Just a fool
Skippaa: Cease fire

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.