perjantai 13. kesäkuuta 2014

TOP 15: Disneyn parhaat klassikot, sijalla 15: Notre Damen kellonsoittaja

Viimeeksi listailin ABBAn 30 parasta biisiä, niin nyt ajattelin ottaa käsittelyyni vähän elokuvia ja listata Walt Disneyn perinteiset klassikkopiirretyt. Olen jättänyt kaikki uudemmat animaatiot listauksen ulkopuolelle, sillä halusin paneutua nyt vain niihin aitoihin piirrettyihin. Disneyn leffat ovat olleet suuri osa lapsuuttani ja moniin niistä liittyy paljon muistoja ihmisistä ja hetkistä. Ennen kaikkea elokuvat ovat tehneet vaikutuksen huikeilla tarinoilla, mielenkiintoisilla hahmoilla, upealla musiikilla ja moitteettomalla piirustusjäljellä. Varmasti juuri näiden syiden takia Disneyn elokuvat elävät täysin omaa elämäänsä ja uuden sukupolvet löytävät ne aina uudestaan. Puhumaattakaan siitä, että myös vanhempi väki katsoo niitä mielellään.

Joten polkaistaanpa siis homma käyntiin listan sijalta 15.


15. Notre Damen kellonsoittaja (1996)
(Disneyn 34. klassikko)

Ohjaus: Kary Trousdale, Kirk Wise
Pääosissa alkuperäisessä: Tom Hulce (Quasimodo), Demi Moore ( Esmeraldan puhe) Heidi Mollenhauer (Esmeraldan laulu), Tony Jay (Frollo), Kevin Kline (kapteeni Phoebus), Clopin (kertoja, Paul Kandel)
Suomeksi dubattuna pääosissa: Velimatti Ranta (Quasimodo), Tiina Lymi (Esmeraldan laulu ja puhe), Ossi Ahlapuro (Frollo), Carl-Khristian Rundman (kapteeni Phoebus), Clopin (kertoja, Antti Pääkkönen)
Musiikki: Alan Menken

Elokuva pohjautuu Victor Hugon romaaniin Pariisin Notre-Dame.Tarina kertoo Quasimodosta, joka asuu kellotornissa eikä saa poistua sieltä, koska julma Frollo on sitä mieltä, että Quasimodo on liian ruma julkisille paikoille. Quasimodo tottelee Frolloa, koska on siinä uskossa, että mies ajattelee vain hänen parastaan. Quasilla on kavereinaan kivipatsaat ja omat käsityönsä. Sitten Houkkien juhlapäivänä Quasi rohkaistuu ja laskeutuu alas hauskaa pitävien ihmisten joukkoon. Hän tapaa kauniin mustalaisen Esmeraldan ja siitä alkaa unohtumaton seikkailu, josta ei jännittäviä tilanteita puutu.

Kun ensimmäisen kerran näin Notre Damen kellonsoittaja -elokuvan, en oikein tykännyt siitä. Taisin elää silloin vielä prinsessaunelmissa enkä ymmärtänyt, miten hieno elokuva onkaan kyseessä. Etenkin elokuvaan sisältyvä sanoma siitä, miten ulkomuoto ei ratkaise, millainen ihminen tuon kuoren takaa löytyy. Kenenkään ei tulisi tuomita toista ihmistä sen perusteella, miltä tämä näyttää tai millainen on taustoiltaan. Muutenkin tarina pitää sisällään enemmän kuin päältä näyttää ja se mielestäni tekee tästä mielenkiintoisen elokuvan. Tarina pitää hyvin otteessaan ja mukaan on mahtunut sopivasti huumoriakin, kuten Disneyn leffoissa aina.

Alkuun olen aina katsonut Disneyn elokuvat suomeksi dubattuina, mutta nyt olen katsonut niitä alkuperäiskielellä, kun se vihdoin DVD-julkaisuissa on mahdollista. Suomenkielisessä versiossa Tiina Lymi tekee todella hienon suorituksen Esmeraldana. Olin yllättynyt siitä, miten kauniisti hän osaa laulaa. Osittain siitä syystä elokuvan musiikkikohtauksista ehdottomasti paras ja koskettavin on Auta, oi, luoja ( God help the outcasts).

Elokuva päätyi sijalle 15, vaikka aluksi meinasinkin jättää sen kokonaan pois, sillä jälleen viidentoista parhaan valitseminen näin hienosta joukosta ei ole yksinkertaista. Kuitenkin elokuvan tarina ja musiikki puhuivat niin voimakkaasti puolestaan, etten sittenkään voinut jättää tätä kokonaan huomiotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.