perjantai 25. huhtikuuta 2014

Jospa se vain olisi totta (2005)

Ohjaaja: Mark Waters
Pääosissa: mm. Reese Witherspoon, Mark Ruffalo, Donald Logue

Jospa se vain olisi totta (Just like heaven) pohjautuu ranskalaisen kirjail
ijan Marc Lévyn romaaniin Tapahtui kerran San Fransiscossa (Et si c'était vrai...(1999)).

Tarina kertoo kuinka David Abbott vuokraa itselleen asunnon San Fransiscosta. Asunto on kuulunut Elisabeth Mastersonille, joka esitetään elokuvan alussa kiireisenä ja täysin työlleen omistautuneena lääkärinä. Kun David on ehtinyt asettua taloksi, ei mene kauaa, kun Elisabeth ilmestyy asuntoon yllättäen ja katoaa hetken päästä jälkiä jättämättä. Tämä toistuu useampaan otteeseen eri tavoin, ja lopulta yllätysvierailuihin kyllästynyt David lupaa auttaa Elizabethia selvittämään, mitä on tapahtunut ja miksi kukaan muu ei naista näe.

Elokuva oli postitiivinen kokemus ja kipuaa ehdottomasti yhdeksi tämän lajityypin suosikeikseni. Pidän Reese Witherspoonista, ja elokuvan juoni teki piristävän poikkeuksen muiden romanttisten komedioiden joukossa. Reesen näyttelemä Elisabeth on tyypillisesti sinkku, joka on omistautunut työlleen ja sen takia romanttinen elämä on jäänyt tauolle. Mutta juuri siinä vaiheessa, kun treffit olisivat edessä, tulee mutka matkaan ja asiat saavat uuden suunnan.
Elokuva etenee sopivalla tahdilla ja mukana on mukavasti erilaisia pieniä yksityiskohtia ja hauskoja sivuhahmoja. Mielenkiinto pysyy yllä koko elokuvan ajan ja muutamaan otteeseen naurattaa kunnolla.

Loppu sopii tarinaan, ei tosin ole mitenkään yllättävä, mutta ei toisaalta lässäyttänyt luotua tunnelmaa. Hyvin tehdyt romanttiset komediat ovat takuuvarmaa hyvämielen viihdettä, joiden kohdalla ei ainakaan allekirjoittanutta haittaa, vaikka loppuratkaisun yleensä tietääkin.

Tykkäsin myös dialogin sujuvuudesta ja erityisesti kohta, jossa JJ:n henkilöllisyys selviää, on mielestäni yksi parhaimpia.

Elokuva herätti ajatuksen siitä, että täytyy varmasti tuo kirjakin lukaista. Nyt tietysti menee asiat vähän väärinpäin, koska aina pitäisi ensin lukea kirja ja vasta sitten katsoa elokuva, ettei ehtisi muiden luomat visiot vaikuttaa omiin mielikuviin.

"Because someday, trust me, I'm gonna need help moving a body, and when that day comes, I don't wanna hear any shit from you."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.