maanantai 10. maaliskuuta 2014

TOP 30 ABBAn parasta kappaletta: #4 Slipping through my fingers

ABBAn TOP 30 parhaan biisin neljännelle sijalle sijoittui riipaisevan kaunis Slipping trough my fingers, joka löytyy yhtyeen viimeiseltä studioalbumilta (The Visitors, 1981), ja on tehty myös espanjaksi (Se me está escapando). Harvinaisen onnistunut ja lähes yhtä sydäntäsärkevä coveri biisistä löytyy Mamma mia! -elokuvasta Meryl Streepin laulamana.

Biisi pysäytti kuuntelemaan ja heristämään korvia, koska se alkoi (verrattuna muihin tuohon aikaan kuuntelemiini biiseihin) poikkeuksellisella tavalla ainoastaan hiljaisten kosketinten säestämänä, kunnes kasvaa hiljalleen hieman isommaksi.
 Biisin ensimmäiset 30 sekuntia ovat edelleen mielestäni se tämän kipaleen koukku kauniin melodian ja hyvällä tavalla pahaa tekevien sanojen lisäksi. Biisihän loppuu samalla lailla, joten hienolla tavalla tuo toisto toimii tehokeinona, koska tarina ei varsinaisesti lopu, vaan jää sellainen kuva, että uusi aamu alkaa samalla lailla kuin edellinenkin. Katsellaan tytön kouluunlähtöä haikeana, koska laulun kertoja ei tiedä, mihin kaikki vuodet ja hetket ovat vierineet, ja miksi hän jätti tekemättä ne lukuisat suunnittelemansa reissut tyttärensä kanssa. Samalla miettien, voisiko ajankulumista hidastaa, elää enemmän hetkessä ja olla läsnä tärkeiden läheistensä elämässä. Biisihän on saanut inspiraationsa Björnin ja Agnethan tyttärestä, Lindasta, ja vanhempien tunteista, kun he huomaavat, miten nopeasti aika kulkeekaan.

Haikeutta ja ajan kulumisen tuskaa ei biisistä puutu, enkä saata kuvitella ketään muuta tulkitsemaan tätä biisiä kuin Agnethan (ja ABBAn). Kakkossäkeen stemmat ovat (jälleen) korviahivelevän pehmeät ja täydellisesti yhteensulautuvat. Täydellisen harmooninen balladi.

Jossain vaiheessa koin tämän biisin liian ahdistavaksi kuunnella (tietämättä vielä biisin synnyn taustoja), ja muistankin moneen kertaa hypänneeni tämän yli, koska en vain yksinkertaisesti pystynyt kuuntelemaan tätä itkemättä. Se jo mielestäni kertoo biisistä hyvin paljon. Edelleenkin, sopivassa mielentilassa, tällä biisillä saa kyllä kyynelkanavat aukeamaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.