sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

TOP 30 ABBAn parasta kappaletta: #3 The day before you came

Pronssisijalle ABBAn parhaimpien biisien listauksessa kiri The Day Before You Came, työnimeltään Wind ja sitä ennen Den lidande fågeln. Biisi on viimeinen, jonka ABBA äänitti (viimeinen julkaistu biisi oli Under attack) ja onkin alunperin julkaistu singlenä, jonka B-puolella kuultiin Cassandra, ja kokoelmalla The Singles: The first ten years (1982). Vuonna 2001 biisi lisättiin The Visitors-albumin remasteroidulle versiolle.

Vaikka The day before you came-biisiä arvostetaan ABBAn suurkuluttajien joukossa lähes poikkeuksetta, on tämä silti jäänyt mielestäni turhaan vaikkapa Dancing queenin varjoon. Tämä on pieni taideteos, jonka sanoituspuoli on toteutettu hyvin mielenkiintoisesti. Onnellisesta rakkaudesta kertovat laulut ovat perinteisesti sävyltään iloisia ja taustasävellys pirteä. Kuvataan sitä tunnetta, kun leijailee pilvissä rakkauden huumasta. Tämän voisi siis mielestäni mieltää positiiviseksi biisiksi, joka kertoo onnettomasta elämästä ennen suuren rakkauden astumista kuvoihin. Ja sinä päivänä kaikki muuttuu paremmaksi, kun mies astuu kuvoihin.

Toisaalta biisin voi nähdä siinäkin valossa, että tarinan nainen on tottunut siihen, että elämä kulkee tiettyjen asioiden puitteissa ja organisointi on kaikki kaikessa. "My life was well within its usual frame, the day before you came". Miehen tuoma muutos ei välttämättä olekaan ihanan positiivinen asia, sillä päivärutiinit kärsivät, kun toinen ihminen sekoittaa rytmiä. Kuitenkaan henkilön elämä ei vaikuta erityisen hohdokkaalta, jos kerrotaan, että: "There's not a single episode of Dallas that I didn't see". Yöt vietetään unta odotellen ja sateen ropinaa kuunnellen. Hyvin monimuotoinen biisi, jonka voi tulkita useammallakin eri tapaa. Biisin hienoutta lisää myös se, että se on enempikin musikaalinumero, jossa laulutyyli on kertovampaa ja muistan lukeneeni, että Björn nimenomaan halusi tehdä biisistä sellaisen, että Agnetha käyttäisi ääntään totutusta tyylistä poikkeavala tavalla, sillä Björnin ja Bennyn intohimot olivat tässä vaiheessa jo enemmän kallellaan musikaalien suuntaan. Niinpä biisissä Agnetha on musikaalin pääosan esittäjä enemmän kuin kertoisi omakohtaista tarinaansa.

The day before you came on varmasti yksi koskettavimpia ja taidokkaimpia biisejä, joita on koskaan tehty, ja joka toimii selkeydessään täydellisesti. Tuskinpa tämänlaisia helmiä ihan nurkan takana on syntymässä. No, niitä odotellessa:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.