tiistai 18. maaliskuuta 2014

TOP 30 ABBAn parasta kappaletta: #2 Thank you for the music


Listan kakkossijalle ABBAn parhaimmissa biiseissä nousi Thank you for the music, joka löytyy The Album-pitkäsoitolta (1977) ja on tehty ABBAn toimesta myös espanjaksi. (Gunilla Backman on laulanut biisin ruotsiksi.)

Tämähän oli alunperin tehty osaksi The girl with the golden hair-minimusikaalia, jota yhtye esitti konserteissaan. Muita musikaaliin kuuluneita numeroita olivat I'm a marionette, I wonder sekä virallisten julkaisujen ulkopuolelle jäänyt vauhdikas Get on the carousel (allekirjoittanut kokee sen huutavana vääryytenä, ettei tästä koskaan saatu studioversiota).

Ylityssanavarastoni ei riitä kuvailemaan sitä, mitä fiiliksiä tästä biisistä saa, ja etenkään sellaisia sanoja ei löydy, joita en olisi jo käyttänyt varmaan jokaisen listaamani biisin kohdalla.

Vaikka biisi on positiivinen ylitys musiikin olemassaololle, on tässä mielestäni aina ollut tietynlaista haikeutta. Ennen kuin opin tuntemaan ABBAn historiaa tarkemmin, mielsin tämä biisin heidän viimeisekseen. Olisihan se ollut hyvin osuvaakin: jäähyväisiksi päästetään ilmoille kiitoslaulu, jollaista ei tunnelmaltaan ja sanoituksien osuvuudeltaan löydy toista samanalista. Sanojensa puolesta tässä on paljon hyviä oivalluksia, mm: "And I've often wondered, who did it all start, who found out that nothing can capture heart like a melody can, well, whoever it was, I'm a fan." Ja kertosäe kokonaisuudessaan kertoo varmasti kaiken oleellisen sellaisen ihmisen ajatuksista, jolle musiikki merkitsee enemmän kuin yksittäisiä yökerhotanssihittejä tai jumppatunnin taustamusaa. Monesti olen tämän biisin kohdalla miettinyt, miten onkin mahdollista, että joku (no, Björn ja Benny) on voinut löytää juuri ne oikeat sanat sellaisille ajatuksille, joita itsekin on monesti pohtinut mielessään. Tämän olisi toki voinut tehdä nopeatempoiseksi diskohitiksi ja pistää jos jonkinmoista härpätintä taustalle, mutta juuri tässä pianosäestyksessä on oma taikansa korostamaan biisin sanomaa ja sitä kuuluisaa tunnelmaa. Äärimmäisen kaunis biisi kyseessä.

Mainittakoon, että alkuun luulin, että biisin Doris Day-versiossa laulaa joku muu kuin Agnetha. Ihmettelikin, miksi cover-versio oli sisällytetty The Albumin remasteroidulle painokselle. Kunnes sitten aikani kuunneltuani huomasin, että kyllähän se vaan Agnetha tämänkin laulaa. Hieno ja erilainen versio.

Biisi kiteyttää hyvin myös sen, mitä sitä itsekin haluaa sanoa upeille artisteille ja yhtyeille, jotka tuovat musiikillaan iloa (ja muitakin tunteita) elämäämme: So, I say: Thank you for the music.

(Harmi, ettei Youtubessa ole sitä live-vetoa, missä useampi artisti mm. Steps ja Cleopatra laulavat biisiä Thank ABBA for the music. Kun MTV oli vielä kunnon musiikkikanava, näin tuon esityksen sitä kautta ja nosti kyllä käsikarvat pystyyn siitä ajatuksesta, miten nykypäivän artistit osoittivat kunnioitustaan ABBAlle. Biisin pelkkä audio löytyy kyllä.)

Tässäpä vielä kaksi erilaista vetoa biisistä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.