maanantai 24. maaliskuuta 2014

TOP 30 ABBAn parasta kappaletta: #1 The winner takes it all

Pyörittelin monia vaihtoehtoja siitä, mikä ansaitsisi paikan ABBAn parhaana biisinä. Valinta ei ollut helppo, sillä monet biisit ansaitsisivat jaetun ykkössijan. Pitemmän harkinnan tuloksena päädyin lopputulokseen, että ei ykkössijan haltijasta taida olla epäilystäkään. Kyllä se kirkkain kruunu kuuluu The winner takes it all-biisille (työnimenä The story of my life), joka löytyy Super trouper-albumilta (1980).

Ehdoton ABBA-klassikko, joka kuuluu melkein mihin listaukseen tai Greatest hits-albumille tahansa. Varmasti yksi niistä kappaleista, jonka jokainen on joskus kuullut. Björn sai inspiraation biisiin hänen ja Agnethan erosta, vaikka ei tietenkään ole sitä mieltä, että erossa kukaan olisi voittaja, eikä olekaan.
Kun tarkkaan kuuntelee biisin taustoja, huomaa, että ne ovat hyvin yksinkertaiset. Kuitenkin kokonaisuudessa The winner takes it all kuulostaa suurelta ja jopa mahtipontiselta.

Biisi huipentuu c-osaan, joka viimeistään herättää huomaamaan, miten onnettomassa tilassa laulun kertoja onkaan.
I don’t wanna talk, if it makes you feel sad,
but I understand, you’ve come to shake my hand.
I apologize, if it makes you feel bad, seeing me so tence, no self-confidence,
but you see; the winner takes it all.

Tämän jälkeen feidataan hiljalleen biisi loppuun ja tulee vähän samanlainen olo kuin katselisi kesän viimeisten kukkien lakastuvan ja hautautuvan kylmän syysateen alle.

Uskoisin, että singlestä ei olisi ehkä tullut niin suurta hittiä, jos Frida olisi laulanut tämän Agnethan sijaan. Agnethalla on jokin erityinen ominaisuus, jolla hän saa surullisista lauluista niin sydäntäsärkeviä, että kuunnellessa tuntee itsekin tuskan pahimmillaan.


Covereita tästäkin biisistä on tehty lukuisia, mutta mielestäni The winner takes it all on sellainen kappale, että kukaan muu ei pääse edes lähelle ABBAn versiota, vaikka osa ihan asiallisia versioita onkin. Tämä biisi kuuluu omalla listallani sille osastolle, ettei tähän saisi kukaan muu koskea.

Tässä linkkejä muutamiin ihan vain vertailun vuoksi, miten eri artistit ovat biisiä lähestyneet:

Meryl Streep (elokuvassa Mamma mia!)
Susan Boyle 
The Corrs
Tina Arena
E-rotic
Il Divo

Mitä mieltä sinä olet, mikä on ABBAn paras biisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.