tiistai 25. maaliskuuta 2014

ABBAn 30 parasta biisiä

Nyt on ABBAn parhaimmat biisit listattu ja aika vetää yhteen joitakin ajatuksia.
Kuten ensimmäisessä postauksessa sanoinkin, oli tehtävä suorastaan itsensä kiduttamista ja kun lista oli lopulta valmis, mietin pitkään, että pitäisikö sittenkin vielä tehdä jotain muutoksia. Kun kirjoittelin milloin minkäkin biisin fiiliksiä, niin samalla mieleen tuli aina vähintään viisi muuta, joiden olisi pitänyt olla tässä listauksessa mukana. Tuntui julmalta jättää niin monta hienoa biisiä kokonaan mainitsematta.
Voisin siis hyvin luetella tähän useammankin biisin, joiden pudottaminen listalta tuntui väärältä, mutta se tuskin on tarpeen. 

Parhaimman biisin valinta olikin paljon helpompaa kuin muiden listasijojen jakaminen. Pyörittelin biisejä suuntaan ja toiseen, ja kun mitään ratkaisua ei meinannut syntyä, kuuntelin aina "taisteluparina" olevat biisit vuorotellen uudestaan ja uudestaan miettiessäni kummassa on enempi sitä jotain. Välillä mielessäni kävi rikkoa "sääntöjä" ja tehdä jaettuja sijoituksia. Kuten vaikkapa juuri Eaglen ja Disillusionin kohdalla. Toisaalta samaa taistelua kävin myös siinä vaiheessa, kun oli pakko pudottaa mm. That's me, Lovelight, Like an angel passing trough my room ja Hasta mañana

En tietoisesti valinnut biisejä sillä perusteella, kuka laulaa soolo-osuudet, mutta etenkin kärkikymmeniköstä voi hyvin päätellä, että Agnethan ääni ja tulkinnat ovat tehneet suuremman vaikutuksen kuin Fridan, vaikka ABBAn tuotannosta löytyy monia upeita Fridan ja Björninkin tulkitsemia biisejä.

En ole aiemmin erikseen pohtinut tai listannut, mikä ABBAn albumi olisi mielestäni paras. Kaikilta albumeilta löytyy hienoja biisejä ja jokaisessa albumissa on omanlaisensa tunnelma. Tykkään paljon Ring, ring - albumista, joten tätä yhteenvetoa tehdessäni vähän ihmettelin, etten ollutkaan valinnut kyseiseltä albumilta yhtään biisiä. Nyt se tuntuu suurelta väärydeltä, sillä ei albumi niin huono ole, että se pitäisi näin törkeästi jättää listan ulkopuolelle.  Ehkä Ring, ringin puuttuminen kuvastaa sitä, että se oli yhtyeelle vielä aloittelualbumi, jolla he vasta hakivat omaa suuntaansa. Muuten biisit jakautuivat albumeittain suhteellisen tasaisesti ottaen huomioon, että mukaan mahtui vain 30 parasta biisiä.

Paremmuusjärjestyksiä on yhtä monta kuin on kuulijaakin ja nyt olisikin mielenkiintoista kuulla, onko sinulla, joka tätä listaa nyt katselet, jokin sellainen biisi, joka olisi ehdottomasti pitänyt olla listalla? Tai sellainen joka on aivan takuulla väärällä sijalla tai jopa jokin, joka ei omalle listallesi kuuluisi?

Tässä vielä lista kokonaisuudessaan:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.