keskiviikko 12. helmikuuta 2014

TOP 30 ABBAn parasta kappaletta: #9 Happy new year

ABBAn parhaimpien biisien listan sijalla 9 on uuden vuoden klassikko: Happy new year, joka löytyy Super trouper-albumilta (1980) ja jonka työnimenä oli Daddy don't get drunk on Christmas day. Täytyy sanoa, että jos työnimi olisi pysynyt niin eivät ABBAn kuuntelijat varmasti olisi uskoneet yhtyeen olevan tosissaan. Happy new year on tehty myös espanjaksi.


Aarteiden aarre, tämä biisi. Biisin kuulin ensimmäistä kertaa, kun törmäsin CD-singleen eräässä Tukholman levykaupassa. Hinta oli 49 kruunua ja vuosi 2001/2002. Päästyäni kotiin, laitoin levyn soittimeen ja liikutuin syvästi. Happy new year on melankolinen kappale, jossa kaikki tuntuu menetetyltä eikä todellista uskoa parempaan huomiseen tunnu olevan paljoakaan jäljellä. Vaikka biisissä näennäisesti toivotetaankin hyvää uutta vuotta, on se pikemminkin toteamus, joka vain kuuluu todeta vuoden vaihteessa, vaikkei sisimmässään tuntisikaan iloa vuoden vaihtumisesta. Biisin kertojalla on tarve jollain asteella edes yrittää löytää jokin positiivinen ajatus kaiken epätoivon keskellä.
May we all have our hopes, our will to try, if we don't, we might as well lay down and die, you and I.

Kuitenkin viimeisen säkeistön lopussa todetaan luovutusmielialalla: Seems to me now, that the dreams we had before, are all dead, nothing more than confetti on the floor - - Who can say, what we'll find, what lies waiting down the line, in the end of eigthy-nine. "

Happy new year on ahdistavan kaunis kappale, jossa toisaalta pidetään yllä toivoa, että täytyy yrittää toivoa ja uskoa huomiseen, jaksaa taistella, mutta toisaalta odotettavissa lienee vain lisää valheita ja epäonnistumisia.

Agnetha loistaa jälleen solistina, ja yhdessä vaiheessa koin biisin niin tunnepitoiseksi, etten pystynyt  kuuntelemaan sitä ilman itkemistä. Tämä, jos mikä, uppoaa suoraan syvimpiin tunteisiin.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.