keskiviikko 19. helmikuuta 2014

TOP 30 ABBAn parasta kappaletta: #7 Dancing queen

ABBAn parhaimpien biisien listan sijalle 7 sijoittui kaikkien aikojen tanssilattiaklassikko Dancing queen, joka löytyy Arrival-albumilta (1976) ja jonka työnimenä oli Boogaloo.

Tässä on sellainen ABBA-klassikko, joka tuskin kaipaa selityksiä, miksi se on listalle päässyt mukaan. Monen mielestä tässä on varmasti ABBAn paras biisi, ja yksi tunnetuimmista. Etenkin biisin piano-osuudet ovat varmasti sellaiset, jotka kaikki tuntevat ja yhdistävä heti ABBAan. Jotain biisin vaikutuksesta kertoo jo se, että Frida rupesi itkemään kuultuaan pelkästään instrumentaaliversion ilman sanoja. Melodia todella on vangitseva ja oikein 70-luvun ominainen diskohitti, joka toisaalta säilyy ajattomana vuodesta toiseen. Biisi kestää kulutusta ja vielä monien satojen kuuntelukertojen jälkeen tuntuu, että löydän tästä aina jotain uutta. Jonkin vivahteen, jonkin kitarasoinnun, jonkin laulukikan.

Pyörittelin Dancing queenin paikkaa ehkä pisimpään kaikista, mutta alusta asti tiesin, että se ei omassa listassani ole aivan sillä kirkkaimmalla sijalla. Vaikka Dancing queen onkin yksi niistä ensimmäisistä ABBAn biiseistä, joihin tutustuin ja jota kautta ihastuin bändin musiikkiin, niin siitä huolimatta lämpenin biisille yllättävän hitaasti. Luulisin, että pari kolme vuotta olin ABBAa jo ehtinyt aktiivisesti kuunnella, kunnes tajusin, miten nerokas biisi on kyseessä. Ja vaikka olenkin Dancing queenia nyt vuosia kuunnellut ja ihaillut, niin aina sen kuullessani tulen hyvälle tuulelle ja uppoudun täysin sen taustoihin, melodiaan ja laulustemmoihin. Dancing queen on yksi niistä harvoista biiseistä, joihin ei koskaan voi kyllästyä ja jolle ei koskaan löydy tarpeeksi ylistyssanoja.

Youtubesta löytyy sekin pätkä, jossa Agnetha ja Frida laulavat biisin vaihtoehtoisia sanoja ennen lopullista versiota.

Valitsin tähän biisin livevedon, koska se etenkin on juuri sellainen, että kylmät väreet menevät selkää pitkin ja samalla miettii, miten upeaa olisi ollut nähdä ABBA livenä. Ja katsokaapa, millaiset iloa biisi levittää yleisöön. Aivan ihanaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.