keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Paulo Coelho: Alkemisti (1988)

Kirja: Alkemisti
Kirjailija: Paulo Coelho
Vuosi: alkuperäinen teos 1988, julkaistu suomeksi vuonna 1995 nimellä Santiagon unelmat ja Alkemistina vuonna 2002.

Sain lahjaksi Paulo Coelhon Alkemistin. Muistan kyllä, kun kyseistä kirjaa hehkutettiin sen ilmestyessään, mutta en ollut kirjasta tarpeeksi kiinnostunut, jotta olisin ottanut sen luettavaksi. Nyt kun sain sen omaan kirjahyllyyni, niin luin sen kolmessa päivässä työmatkojen aikana (bussissa), ruokatunnilla ja vain muutamia sivun kotona. Kirja on helppolukuinen, mutta sen ei pidä antaa hämätä, sillä ajatusta löytyy enemmän kuin ehkä ensisivuilta uskoisi. Tai ainakaan mitä allekirjoittanut ennakkoluuloissaan odotti.

Kirja kertoo andalusialaisesta lammaspaimenesta, joka elää vaatimattomasti, mutta onnellisesti. Sitten eräänä päivänä hän tapaa vanhan miehen, joka kertoo Egyptin pyramideilla sijaitsevasta aarteesta. Nuorukainen myy lampaansa ja lähtee aarteen perään. Siitä alkaa hänen elämänsä seikkailu.

Kirjassa esiintyy hyvin mielenkiintoista ja laajaakin symboliikkaa, vaikka välillä kuvaelmat ovatkin aika mahtipontisia. Melkein kaikki tapahtumat ja keskustelut pitävät sisällään enemmän kuin vain peräkkäin aseteltuja sanoja. Alkemisti on siitäkin mielenkiintoinen, että mielestäni siitä voi kuka tahansa saada irti jotakin, mikä sopii omaan elämäntilanteeseensa. Kirjassa tulee esille myös kullanarvoinen esimerkki siitä, että jos haluat jotakin kovasti, mutta et ole rehellinen sitä tavoitellessasi, et välttämättä näe onneasi, vaikka se seisoisi aivan edessäsi.

Suosittelen ehdottomasti lukemaan kirjan, koska se pistää ajattelemaan ja omalla tavallaan rohkaisee tavoittelemaan unelmiaan, jotka joskus saattavat tuntua mahdottomilta saavuttaa. Yrittäminen ei välttämättä ole helppoa, mutta matkallakin voi oppia elämästä ja ihmisistä paljon.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.