torstai 27. helmikuuta 2014

Burleski-soundtrack (2010)


Viimeisin lisäys cd-kokoelmaani on Burleski-elokuvan soundtrack, jonka löysin Huuto.netistä 3 euron hintaan. Vaikka kyseessä onkin viihdyttävä elokuva ja Christina Aguilera-aiheinen cd, olen pitkittänyt hankkimista sen takia, että olin asettanut tälle levylle budjetiksi maksimissaan 5 euroa. Huomaan kyllä, että Spotify vaikuttaa siinä mielessä levyjen hankintaan, että joidenkin levyjen hankkimista voi venyttää sen verran, että niiden hinta laskee. Ilman Spotifya olisin varmaankin ostanut tämän hieman suuremmallakin summalla.

Elokuvahan vakuutti jo leffateatterissa eikä tietenkään vähinten siksi, että Christina loisti pääosassa. Koska kyseessä on musikaali, on musiikki luonnollisesti suuri tekijä koko elokuvan toimivuudenkannalta. Ja erityisen vahvoja biisejä löytyy tältä soundtrackilta ja mielestäni toimivat ihan yhtä hyvin itsenäisinäkin tekeleinä eivätkä tarvitse elokuvan juonta tuekseen. Kylmät väreethän nousivat jo siinä vaiheessa, kun Christina kajautti ilmoille elokuva ensimmäisen musikaalinumeron Etta Jamesin Something's got a hold on men. Jälleen sellaista tulkintaa, jonka vain Christina osaa.
.
A guy what takes his time-biisissä Christinan laulutyyli on aivan mielettömän persoonallinen ja juuri sellainen, että voisi luulla hyvin joksikin toiseksikin laulajaksi. Biisi voisi löytyä joltain Christinan studioalbumilta ja ainakin allekirjoittaneen mielestä olisi erittäinen mielenkiintoinen valinta sinkkubiisiksi.

But I am a good girl on oma ykkössuosikkini niin leffakohtauksena kuin biisinä. Jokin tällaisessa viattoman oloisessa flirttailussa toimii ja Expressin ohella juuri sellainen kipale, jossa on aivan pakko tanssia.
Bound to you ei auennut kokonaisuudessaan elokuvaa katsellessa vaan vaati muutaman lisäkuuntelukerran. Ehkä kolmas tai neljäs kerta iskosti sanat tajuntaan ja sitten pitikin jo kuivailla silmäkulmia. Tämä biisi on sellainen, että on lähes mahdotonta laulaa mukana, koska biisin aiheuttama liikutus on liian voimakas.

Myös Marilyn Mansonin Beautiful people-biisistä tehty Burleski-versio on oikeastaan aika veikeä, jossa varsinaiset säkeistöt ovat biisin vahvuus. "So you wanna be famous and undeniable sexy!"

Cher ei kuulu missään määrin omille soittolistoilleni, joten aluksi en viitsinyt edes kuunnella albumilla olevia Cherin biisejä. Mutta soittaessani toistolla albumia Spotifyn kautta, nekin väistämättä aina välillä pyörähtivät käyntiin. Ja täytyy sanoa, että You haven't seen the last of me on todellakin Golden globe-ehdokkuuden arvoinen. Kun pistää taka-alalle mielikuvan kuminaamaisesta Cheristä ja keskittyy vain biisin sanomaan ja mahtipontisuuteen.

En oikein osaa arvioida mitään Christinan tuotantoa puolueettomasti ja niinpä tämäkin soundtrack on kokonaisuutena huikaiseva. Christina käyttää ääntään monipuolisesti, pehmeästi ja viettelevällä meiningillä, ja lisäksi biiseissä on ripaus Back to basics-albumin tunnelmia. Levy on yhtenäinen, mutta biisit erottuvat toisistaan ja tuovat jokainen ripauksen vaihtelevuutta niin, että elokuvan tunnelmasta saa kiinni pelkästään levyä kuuntelemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.