keskiviikko 29. tammikuuta 2014

TOP 30 ABBAn parasta kappaletta: #12 Waterloo

ABBAn parhaimpien biisien listasijalle 12 ylsi mikäpä muukaan kuin Waterloo (työnimenä Honey-Pie). Kyseinen kipalehan löytyy Waterloo-nimiseltä albumilta (1974), ja biisistä on lisäksi tehty versiot ruotsiksi, saksaksi ja ranskaksi.

ABBA voitti Waterloolla Euroviisut vuonna 1974. Vuonna 2014 tulee kuluneeksi 40 vuotta voitosta, ja biisi soi edelleen tiuhasti radiossa ja löytää tiensä aina uudelleen uusille kokoelma-albumeille. Kuinka moni muu Euroviisuvoittajabiisi on yltänyt moiseen? Tai kuinka moni kyseistä viisuista julkisuuteen ponnahtanut artisti on edelleen suosionsa huipulla, vaikka bändin toiminta on lakannut jo reilut 30 vuotta sitten? ABBA oli esiintynyt edeltävänä vuonna Euroviisuissa kappaleella Ring, ring, ja vaikka sillä hieman menestystä tulikin, ei vielä päästy maailmanmaineeseen.

Waterloossa on erityisen mieleenjäävä kertosäe ja sanat ovat nerokkaat. Biisi ei juuri kysele vaan polkaisee heti alusta täyteen lentoon, joten koukutus on täydellinen. Ja onhan tuo Ruotsin karsintojen Euroviisuesiintyminen aika viehkeää katsottavaa, koska kaikki ovat vielä niin nuoria ja täynnä intoa ja paloa menestymiseen.

Jälkeenpäin on tietysti helppo sanoa, että ei ihme, että voitto irtosi, mutta kyllähän tämä erottuu edelleen edukseen monista Euroviisuista. Ei ole liikaa kikkailtu autotunen kanssa, ei yritetty väkisin tehdä Euroviisuilta kuulostavaa biisiä ja sanoissa on muutakin kuin ikuista maailmanparannusta. Raikas ja omaperäinen biisi, jonka kruunaavat persoonalliset äänet, jotka soivat täydellisesti yhdessä ja erikseen.
Uskallan väittää, että tuskinpa vaikkapa Loreenin biisiä kukaan enää kymmenen vuoden päästä muistaa, paitsi viisufanit ehkä. Ja tuskinpa hänen levyjään myydään vuosikausia samaan tahtiin kuin ABBAn. On ajatonta musiikkia ja sitten on vähän kertakäyttöisempää.

Tässä Ruotsin karsinnat. Ja on kyllä pakko käyttää sellaista teini-ilmaisua kuin "Awwww". On tämä vaan niin mieltä lämmittävä esitys.
Varsinaiset Euroviisuilut:


Ja vielä voiton julistuksen jälkeen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.