sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Arto Paasilinna: Tohelo suojelusenkeli (2004)

Kirja: Tohelo suojelusenkeli
Kirjailija: Arto Paasilinna
Vuosi: 2004 
Olen lukenut Tohelon suojelusenkelin joskus kauan sitten, ja nyt tuntui sopivalta hetkeltä lukea se uudelleen. Tarinan muistin suunnilleen, joten tiesin, millaiseen kirjaan tartuin.
Kirja kertoo Sulo Auvisesta, josta kuoltuaan tehdään suojelusenkeli. Suojelusenkelit kokoontuvat kirkossa Kerimäellä, jossa myös alkuun järjestetään kurssi uusille suojelusenkeleille. Sulon nimikkoihmiseksi valitaan elämässään hyvin pärjännyt Aaro Korhonen, joka on juuri ostanut kahvilan Helsingin Mechelininkadulta. Aarolla ei ole ollut elämässään juuri epäonnea, mutta Sulon astuttua kuvioihin, menevät asiat jatkuvasti pieleen. Vaikka suojelusenkeli haluaa auttaa, niin lähes kaikki suojeluyritykset päätyvät erikokoisiin katastrofeihin. Katastrofeja on paikalla ihailemassa myös Piru itse, ja antaa tarinalle oman säväyksensä pirullisella persoonallaan.

Paasilinnan kielenkäyttö on monipuolista ja persoonallista. Hän keksii hauskoja ja uusia vertauskuvia, sekä on luonut kirjaan sopivan ja tapahtumien kulkuun uskottavan tilanteen sanonnan "Putosi kuin eno veneestä" ympärille.

Kirjassa on hienosti tuotu esille, miten tehty valinta voi vaikuttaa useampaan ympärillä olevaan ihmiseen sekä omaankin elämään. Vähäpätöiseltäkin tuntuva päätös voi laukaista isomman tapahtumaketjun tai muuttaa elämän suunnan toisenlaiseksi. Mikään päätös ei ole yhdentekevä tulevaisuuden kannalta, oli päätöksen takana sitten ihminen itse tai toheloiva suojelusenkeli. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, alkaako yllättäen asiat mennä päin mäntyä, jos on aiemmin mennyt paremmin. Siinä tapauksessa kannattaa toivoa itselleen suojelusenkelin vaihtoa.

Viihdyttävä kirja, jossa tapahtumia riittää ja josta löytyy se syvempi merkityskin. Jos Paasilinna ei ole aiemmin tuttu, tämä kirja käy hyvin ensimmäiseksi tutustumiskirjaksikin.

2 kommenttia:

  1. Etsin kirjoja, joissa olisi kerrottu paljon itsepäähenkilöstä (luonne, ulkonäkö,ammatti,perhesuhteet jne) Mielenkiinnosta kysyn mitä sinulle jäi mieleen Aarosta ?

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen kysymys. Aarosta jäi sellainen mielikuva, että on työtäpelkäämätön ja aika spontaani luonne. On onnistunut elämässään hieman keskivertoihmistä paremmin ja onnistunut näin takaamaan vakaan elämän itselleen eikä enää murehdi turhista ja pienistä asioista. Eli on siinä vaiheessa elämäänsä, kun voi keskittyä elämiseen ja ottaa sen, mitä elämä nyt sitten tuokin vastaan. Tässä tapauksessa tietysti toheloivan suojelusenkelin ja toisaalta myös nuoren ja nätin naisen.

    VastaaPoista

.