perjantai 29. marraskuuta 2013

TOP 30 ABBAn parasta kappaletta: #22 One man, one woman

ABBAn parhaimpien biisien listan sijalle 22 päätyi One man, one woman, joka löytyy The Album-albumilta (1977), ja työnimi tällä biisillä oli Sjömansvisa. 

Tämän biisin maailmaan pääsin oikeastaan Love stories-kokoelma-albumin kautta. Levy löytyi kirjastosta, ja sitä soitin varmaan joka ikisenä lainapäivänä aina, kun oli tilaisuus. Se on edelleen mielestäni yksi parhaimpia ABBAn kokoelma-albumeita, sillä se ei sisällä näitä kaikkia samoja listahittejä vaan myös tuntemattomampia helmiä.

One man, one woman kuuluu Fridan soolosuoritusten parhaimmistoon, vaikka voisin yhtä hyvin kuvitella biisin myös Agnethan laulamaksi. En alkuun ymmärtänyt biisin sanomaa saati parisuhteiden vaikeuksista, joita tässä kappaleessa kuvataan juuri niin kuin miltä ne tuntuvat, niin silti tunnelma välittyi melodian ja laulajan tulkinnan kautta riipivän tuskallisesti. Vaikka välillä tuntuukin, että parisuhde junnaa paikallaan ja jokainen päivä toistaa toistaan, niin jossain vaiheessa on paikallaan huomata, että peli ei ole menetetty ja aidon rakkauden eteen on palkitsevaa tehdä työtä.
Etenkin kohdassa "You leave and you slam the door, like you've done many times before, and I cry and feel so helpless" Fridan äänestä kuulee melkein häiritsevän piinallisesti sen tuskan, mitä laulun kertoja parhaillaan elää. Kertosäe onneksi antaa toivoa, että tämä tarina voi päättyä vielä hyvin. Kakkossäkeessä palataan arkeen ja pohditaan, että mikä tässä nyt meni pieleen. "And I cry and I feel like dying" on juuri sellainen hetki tässä biisissä ja Fridan tulkinnassa, jolloin voisin kuvitella päähenkilön lyhistyvän lattialle tuskan puristaessa rintaa ja epätoivon iskiessä, että onko tämä todella nyt tässä.

Kuitenkin viimeisessä säkeistössä toivo on palannut, kun ymmärretään, että nyt jos koskaan on herättävä todellisuuteen eikä antaa rakkauden vain mennä menojaan.
"You smile and I realise, our love is a precious thing, worth the pain and the suffering, and it's never too late for changing"

 

"You and me to the end."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.