tiistai 1. lokakuuta 2013

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Kirja: Romeo ja Julia
Kirjailija: William Shakespeare
Vuosi: 1500-luvun loppupuoli

Päätin syksyn kunniaksi alkaa lukemaan useammin klassikoita. Aloitin projektin Shakespearen Romeo ja Julia-näytelmällä. Näytelmien lukeminen on aina ollut mielestäni mielenkiintoista, koska se poikkeaa niin huomattavasti proosasta. Luin kirjan suomeksi, mutta jossain vaiheessa olisi mielenkiintoista lukea (=yrittää lukea) teos englanniksi. Siitä varmasti saisi irti vielä enemmän, luulen.

Teoshan kertoo traagisen rakkaustarinan kahdesta nuoresta: 14-vuotiaasta Juliasta ja muutaman vuoden vanhemmasta Romeosta. Tarinan loppu lienee tunnetumpi kuin tapahtumat sillä välillä. Rakastavaisten yhteinen itsemurha. 
En kuitenkaan lähde analysoimaan näytelmää saati kertomaan sen synnyn historiaa, sillä tekstejä tuosta aiheesta on jo maailma pullollaan. Lukukokemuksestani voin sanoa, että näytelmä on suhteellisen nopealukuinen, jollei halua jatkuvasti pysähtyä analysoimaan tapahtumia. Lähdin liikenteeseen avoimin mielin ja ajattelin, että luen teoksen vain yleissivistyksen vuoksi. Ehkä jokin pieni ääni sisälläni kuitenkin epäili, että kerrottu tarina ei ole niin hyvä kuin on maailmanlaajuisesti väitetty. Aika nopeasti huomasin uppoutuvani täysin kirjan maailmaan ja vaikka tiesin, miten kirja loppuu, alkoi lopun lähetessä jopa ahdistamaan. Nuorilla oli uskoa huomiseen, mutta kaikki meneekin pilalle kurjien sattumusten takia. 
Suomennoskin on hyvin rikasta kieltä eikä mikään sanavalintakaan hiertänyt. Voin vain kuvitella, miten vaikea alkuperäisteosta on ollut suomentaa. 
Tämä oli hyvin miellyttävä lukukokemus enkä nyt yhtään ihmettele, että tarinaa versioidaan yhä uudelleen ja sen inspiroimana tehdään lauluja ja tauluja. Ja vaikka mitä muuta. Hyvin mielenkiintoinen teos kaiken kaikkiaan. Kannattaa ehdottomasti lukea, vaikka vain sen yleissivistyksen vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.