sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Egotrippi: Matkustaja (2004)

Egotrippi ei oikeastaan koskaan ole kuulunut soittolistalleni, mutta Matkustaja kolahti kerrasta.

Jokunen vuosi sitten kävin mökillä aina silloin, kun sattui olemaan useampi vapaapäivä putkeen. Lähdin töistä suoraan, jolloinka matkustin monesti illan viimeisellä bussilla, joka oli perillä puolen yön jälkeen. Yleensä matkustin vielä muulloin kuin viikonloppuna, joten menijöitä oli senkin puolesta vähemmän kuin olisi ollut vaikkapa perjantai-iltana. Normaalisti neljän tunnin matkasta kaksi viimeistä tuntia olin joko ainut matkustaja tai joskus seuranani oli kourallinen muita. Eräänä pimeänä syksyn iltana istuin lähes tyhjässä bussissa ja jossain vaiheessa matkaa bussin kaiuttimista alkoi soida Egotripin Matkustaja. Keskityin sanoihin tuijottaessani samalla bussin ikkunasta mustina viliseviin maisemiin. Istumapaikan valo heijaistui ikkunalasiin eikä maisemista juurikaan saanut selvää. Bussissa oli muuten täysin hiljaista, radion rahinaa lukuunottamatta.
 Matkustajassa kaikki elementit ovat juuri oikeita tuomaan esiin sen tunnelman, joka syntyy hiljaisilla asemalaitureilla odottaessa tai pitkiä tunteja bussissa matkustaessa. Biisi ei ole mikään hilpeä matkalaulu vaan melankolissävytteinen kertomus siitä, miten kilometrien mittaaminen voi joskus tuntua loputtomalta. Itsestäkin välillä tuntui, että "nouse kyytiin kerran, oot kyydissä aina."
Tykkään myös kohdasta "laskee vastaantulijat, pysäkit kun ohi vilahtavat, tietäen niistä mikä tahansa oisi voinut olla se oikea." Vaikka "mikä" viittaakin bussipysäkkeihin, itse joskus ajattelen tuon kohdan myös niin, että siinä viitattaisiinkiin ihmisiin, vastaantulijoihin, joiden joukossa ehkä olisi ollut Se Oikea. Sitä kuitenkaan voi tietää, koska on aina matkalla jonnekin ja katselee maailman menoa bussin ikkunan läpi.

Matkustaminen voi tuoda ratkaisun ongelmiin tai stressiin, mutta joskus pois lähteminen ja tien päällä oleminen ei ratkaise mitään vaan jopa pahentaa tilannetta. Asiat saattavat helposti jäädä vain puolitiehen ja ainut pysyvä asia elämässä on alla pyörivät neljä pyörää.

Hieno biisi ja tunnelmaltaan täysi kymppi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.