lauantai 28. syyskuuta 2013

Erin: Sä osaat! (2013)


Hunningolla-debyytti nosti Erinin suureen suosioon eikä Vain elämää-tv-ohjelma ainakaan suosiota vähentänyt. Nyt ulkona on Erinin kakkosalbumi Sä osaat!

Ensisinkku Ei taida tietää tyttö oli sanojensa puolesta hyvin vaisu eikä sitä oikein ensikuuntelujen jälkeen jaksanut kuunnella, vaikka radiot sen ottivatkin omakseen. Ensisinkuksi huomattavasti vaisumpi kuin Vanha nainen hunningolla.

Älä tule hyvä tyttö on albumin aloitusraita ja omalla tavallaan aika mielenkiintoinen biisi. Biisissä esiintyvät "Joo-o, ahaa, just noin, sä osaat"-kiekaisut ovat toisaalta tosi söpöjä ja toisaalta äärimmäisen ärsyttäviä. Ainakin biisi erottuu muista biiseistä ja varmasti edukseen myös radiossa, jos tästä tehdään sinkku. Sanat tarjoavat kyllä paljon enemmän ajatusta kuin Ei taida tietää tyttö-biisissä. Kyllä tämä biisi plussan puolelle menee.

Seuraavaksi matkataan Toiset mimmit-kipaleen tahteihin. Mietin jonkun aikaa, mikä tässä kuulostaa tutulta ja sitten tajusin, että tässä on selvästi kuultavissa vaikutteita Vain elämää-ohjelmasta tutusta Mitä tänne jää-coverista. Mutta se ei varsinaisesti haittaa vaan biisi kyllä toimii oikein mukavasti.

Laura tietää sen ei oikein jaksa säväyttää eikä biisistä oikein irtoa mitään sanottavaa. Tämä on siinä rajalla, että menee tylsästä sinne ärsyttävyyden puolelle.

Väärä mies-biisin sävellys on todella tunnelmallinen ja sanatkin ovat mielenkiintoiset. Mielestäni biisissä yhdistyvät vanhat Suomi-filmit, surulliset karusellin hahmot, Erinin Vanha sydän-kipale ja hitusia Anastasia-piirretyn Once upon a December-kappaleesta.

Mä kuulun tähän-biisin melodia on kiva, mutta muuten biisi jää vähän vaisuksi. Biisi on nätti, mutta ei tarjoa suurempaa fiilistä tähän väliin.

Kakkukahvit kertoo Erinin omista kokemuksista, miten hän epäonnistui kakkukahvikestien järjestämisessä. Sanat on hauskat, mutta kertosäe jää säkeiden varjoon. Pikkuisen enenmmän volyymia, niin biisiin olisi saatu enemmän potkua.

Annan maani pyöriä erottuu edukseen albumin muista biiseistä. Tässä on jotain sopivan aikuismaista ja syvyyttä. Tämä on todella kaunis biisi ja osoitus siitä, miten pitkälle Erin on kehittynyt. Hienoa

En sano on kyllä kaunis biisi myös. Sopisi illan viimeiseksi biisiksi, jossa on mielettömästi tunnelmaa ja tunnetta.

Oisko se toi-biisin vahvuus on sanoissa. Tykkään tästä, vaikka taustat ovatkin aika vaatimattomat. Kiva ja söpö biisi, kuten Erinkin artistina on.

Jos pitäisi valita yksi sana kuvaamaan Erinin uutusalbumia, valitsisin sanan "raikas". Albumi todella on jotain joka erottuu kaikenmaailman Chisuista ja Anna Puista, ja onhan Erinillä tunnistettava äänikin. Albumi kuulostaa suhteellisen samalta kuin ensimmäinenkin, mutta tässä Erin kyllä kuulostaa varmemmalta. Mielestäni tästä kuulee, että ei olla enää ensimmäistä kertaa asialla vaan hommaa on harjoiteltu ja biiseihin on paneuduttu. Tavallaan tykkäsin ekasta albumista, mutta jälkeenpäin se aiheutti enemmänkin ärsytystä ja radiosoitto pilasi monet biisit. Ei vaan pitäisi kuunnella radiota liian usein, jos tykkää jostain biiseistä.

Albumi ei tee suurta eroa ykköseen, eikä välttämättä tarvitsekaan. Tämmöinen tyyli sopii hyvin Erinille eikä Suomessa ole toista samanlaista. Erinille on paikkansa ja tykkään kyllä tämäntyyppisesti musiikista. Albumi on todella tasokas ja Erin on kehittynyt aivan mielettömästi Nylon Beat-ajoista ja mieletöntä, että tekee omia biisejä aivan alusta asti. Silti omalla kohdallani tästä albumista puuttuu vielä se jokin, joka räjäyttäisi pankin. Ehkä korvani eivät jaksa kuunnella pelkkää Eriniä 10 biisiä putkeen, ehkä sinne kaipaisi jotain vaihtelua. En osaa sanoa tarkalleen, mistä kiikastaa, mutta ei tämäkään albumi täysillä sytytä, vaikka monet biisit todella upeita yksittäisinä ovatkin. Albumi on täydellinen tunnelmointilevy kesäiseen iltahämärään tai aamuyöntunteihin, kun nuotion hiillostuneet puut savuavat ja aurinko alkaa hiljalleen nousta taivaanrannan takaa.


Kuuntele: Annan maani pyöriä, Väärä mies, En sano
Skippaa: Laura tietää sen, Ei taida tietää tyttö, Kakkukahvit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.